100 jaar geleden sneuvelden de eerste soldaten uit Schellebelle in 'Den Grooten Oorlog'

François Bonnarens (21) sneuvelde in Lombardsijde Foto: Foto Ivan Van de Wiele

Wichelen - In oktober 1914 was de Eerste Wereldoorlog in volle gang in België. Op 12 oktober waren de Duitsers Gent binnengerukt en twee dagen later werd Brugge bezet. De volgende dag stelden Franse, Britse en Belgische troepen zich op achter de IJzer en de Ieperlee. Uitgeput groeven ze zich in in spoedloopgraven, hun oversten beloofden hen dat ze spoedig terug naar huis zouden kunnen keren. Niets was minder waar, de Slag om de IJzer was begonnen.

Schellebelle verloor op 20 oktober 1914 zijn eerste militair in de Groote Oorlog. François Bonnarens, soldaat bij het 5de linieregiment, liet op 21-jarige leeftijd het leven in Lombardsijde. Zijn vader heeft nog tijdens de oorlog en lang erna al het mogelijke gedaan om zijn zoon terug te vinden. Eerst in de hoop dat hij zwaargewond in een ziekenhuis lag, later berustende en alle kerkhoven met 'onbekende soldaten' graven afgaande, tevergeefs echter. Het graf van François Bonnarens werd tot op heden nooit teruggevonden.

’s Anderendaags sloeg het noodlot driemaal toe! Louis De Smet, een 17 jarige oorlogsvrijwilliger bij het 1ste linieregiment, sneuvelde op het slagveld van Oostkerke. Ook van zijn graf is er geen enkel spoor. Soldaat Gustaaf Van de Wiele, 23 jaar, en de 21-jarige Carolus Vermeiren, sergeant beroepsvrijwiliiger, overleden bij de slag om Kaaskerke. Beide jongemannen, die deel uitmaakten van het 1ste linieregiment, zijn begraven op de militaire begraafplaats in De Panne, toeval of niet, in dezelfde rij.

De dag erna, op 22 oktober, werd Raymond Elegeert het leven ontnomen. Raymond was soldaat bij het 8ste linieregiment en overleed te Stuivekenskerke, zijn begraafplaats is onbekend. Hij werd 23 jaar.

Zoals voor alle gesneuvelden van Groot-Wichelen wordt dag op dag 100 jaar later om 20 uur stipt hun memorabilia voorgelezen, gevolgd door het spelen van de Last Post door Toon Le Percq. Dit heeft plaats aan het oorlogsmonument op het Dorp te Schellebelle. Iedereen is er welkom.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio