Dertiende nacht van de geschiedenis Davidsfonds Wetteren

Dertiende nacht van de geschiedenis Davidsfonds Wetteren

Kasteel Cooppal Foto: WP

Wetteren - Op dinsdag 24 maart 2015 organiseren Davidsfonds Wetteren en Overbeke-Kwatrecht, in samenwerking met de Heemkundige Kring Jan Broeckaert, toneelgezelschap Château-Brieljan en het Archief Wetteren, opnieuw de Nacht van de Geschiedenis. Dit jaar staat de avond in het teken van 'De Kastelen in Wetteren' en 'De impact van het groot grondbezit op de landbouw'.

Kastelen hebben altijd tot de verbeelding gesproken. Het begrip kasteel is een vlag, die vele ladingen dekt en evolueerde door de eeuwen heen van een eenvoudige kampplaats voor soldaten tot een sierlijke, soms overweldigende woning voor adellijke families en groot grondbezitters. Tegenwoordig oefenen ze ook een grote aantrekkingskracht uit op rijke zakenlui.

Ook in Wetteren waren kastelen en grote woningen van adellijke families, die in de volksmond als kastelen werden aangeduid. Sommige zijn verdwenen en hebben al dan niet sporen nagelaten, zoals het kasteel van Loufs, de Vijvers en de Zaal. Andere behoren nog altijd prominent tot onze leefwereld, denk maar aan het kasteel van Cooppal, Vilain XIIII en het Geuzenkasteel.

Tijdens de Nacht van de Geschiedenis kom je meer te weten over de evolutie en aanwezigheid van die kastelen in Wetteren. Ook een aantal familiekronieken van gekende bewoners komt aan bod en er wordt ook nagegaan hoe het groot grondbezit evolueerde en de landbouw beïnvloedde.

De avond wordt omkaderd met heel wat interessant en uniek archiefmateriaal en acteurs brengen de verhoudingen tussen adel en boeren tot leven in een paar korte sketches. Eens te meer neemt het Davidsfonds u mee door een stukje lokale geschiedenis en erfgoed.

De Nacht van de Geschiedenis gaat door op dinsdag 24 maart 2015 om 20 uur in cc Nova. Inkom: 6 euro voor leden, 8 euro voor niet-leden. Reservatie bij Paul Duquet op 0486 02 90 36 of e-post paul.duquet@outlook.be.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio