‘Een Ode aan de Ode’ op donderdag 9 juli

‘Een Ode aan de Ode’ op donderdag 9 juli

‘Een Ode aan de Ode’ op donderdag 9 juli in Wetteren Foto: WP

Wetteren - Op donderdagavond 9 juli wordt voor de 30.000ste keer de Last Post geblazen onder de Menenpoort in Ieper. GoneWest, het culturele herdenkingsprogramma Eerste Wereldoorlog van de Provincie West-Vlaanderen, organiseert ter ere van deze unieke gebeurtenis, in samenwerking met de Last Post Association en de artistieke inbreng van acteur Wim Opbrouck een 'Ode aan de Ode'.

Die dag wordt een groots opgezet participatief evenement georganiseerd, dat plaats zal vinden in brandweerkazernes en andere verzamelplaatsen overal ter wereld. Vanaf 19u50 zal men op Canvas live de Last Post in Ieper kunnen volgen met daarna aanvullend een TV-uitzending van ongeveer een uur.

De gemeentebesturen en de brandweerdiensten van Wetteren en Lede voorzien vanaf 19 uur een lokaal programma met enkele familieleden van oorlogsslachtoffers die iets zullen voorlezen en Tony Oyen speelt vier verschillende versies van de Last Post en geeft daarbij telkens wat duiding.

Onder andere Stephanie Raman, achterkleindochter van Jozef Raman en kleindochter van gewezen brandweerman André Raman, en Didier De Mulder, achterkleinzoon van Leonard De Mulder, die brandweercommandant was in Wetteren tijdens de Eerste Wereldoorlog, zullen een fragment over hun voorouders voorlezen.

Julus D’haene komt heel kort zijn toekomstplannen over een publicatie inzake de oorlogsbriefwisseling van gewezen brandweercommandant Arthur Ladon voorstellen. Reine De Coninck sluit het lokaal programma rond 19u45 af met het voorlezen van een kort tekstje uit het oorlogsdagboek van haar vader, Arnold De Coninck, waarin hij de sfeer in Wetteren beschrijft op 11 november 1918. Daarna wordt live overgeschakeld naar Ieper voor de 30.000ste Last Post.

De Wetterse brandweer neemt deel aan dit initiatief en verwelkomt alle Wetteraars, Ledenaars en inwoners uit de omliggende gemeenten om samen met de brandweer van Lede dit moment te beleven in de Wetterse kazerne. De deuren gaan open om 18u50!

  • 19u: Enkele sprekers vertellen over het belang van herdenken aan de hand van familieverhalen met wat duiding over de Last Post
  • 19u50: Live beelden uit Ieper van de uitvoering van de 30.000ste Last Post
  • Er is mogelijkheid om nog wat na te praten met een drankje tot 23 uur
Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio