Japanse burgemeester Iwami bezocht Wetteren

Japanse burgemeester Iwami bezocht Wetteren Foto: WP

Wetteren - Wetteren kreeg vandaag het bezoek van Toshikatsu Iwami, de burgemeester van de Japanse stad Himeji. De burgemeester verblijft momenteel in ons land omdat zijn stad 50 jaar geleden verbroederde met Charleroi, maar Himeji heeft ook iets met Wetteren.

Pater Jozef Spae uit Wetteren Ten Ede riep in 1957 de Wetteraars op om een benefiet te organiseren om Himeji, de stad waar hij toendertijd verbleef, te helpen. Himeji was op het einde van de Tweede Wereldoorlog, in 1945, zwaar gebombardeerd door de Amerikanen en praktisch volledig vernield, de woningnood was er groot. Wetteren organiseerde een Japans weekend en haalde niet minder dan 69.281 frank (1.717 euro) op, een fenomenaal bedrag in die tijd. Het geld werd overhandigd aan Motohide Iwami, de toenmalige burgemeester van Himeji en vader van de huidige burgemeester Toshikatsu Iwami.

Uit dank stuurde Motohide Iwami in 1959 tweehonderd Japanse kerselaars, een koninklijk geschenk, naar Wetteren. De bomen werden op verschillende plaatsen in Wetteren, in bijzijn van de Japanse ambassadeur, aangeplant, o.a. in de Warande en in het parkje op Kapellendries. 

De huidige burgemeester, Toshikatsu Iwami, hoorde het verhaal vele malen van zijn vader en wou dolgraag Wetteren eens bezoeken. En vandaag was het dus zover, mede door toedoen van Gilbert Bogaert wiens broer André nog altijd als pater Scheutist werkt in Himeji en goede contacten heeft met de familie Iwami, en burgemeester Pardaen die een uitnodiging voor een bezoek aan Wetteren stuurde. Na een plechtigheid in het parkje op Kapellendries ging het richting gemeentehuis waar de Japanners vergast werken op Vlaamse lekkernijen, zoals frietjes met stoofvlees, en er werden natuurlijk ook cadeautjes uitgewisseld.

Door de aanleg van de nieuwe voetgangersbrug zal het parkje op Kapellendries in de nabije toekomst grotendeels verdwijnen, met inbegrip van de Japanse kerselaars die er niet meer zo gezond uitzien. De gemeente overweegt echter er nieuwe exemplaren aan te planten en de naam van het pleintje te veranderen in het 'Imawiplein'.

Zoals gezegd werd de stad Himeji, die momenteel zo'n 550.000 inwoners telt (qua bevolking 22 maal groter dan Wetteren dus) in 1945 platgebombardeerd. Eén gebouw werd gespaard: het kasteel van Himeji, gebouwd in 1346. Het kasteel is sinds 1993 door UNESCO erkend als werelderfgoed. De stad is ook bekend omwille van de filmopnames die er gebeurden, o.a. de James Bondfilm 'You Only Live Twice' met Sean Connery uit 1967, 'The Last Samurai' uit 2003 met Tom Cruise en de film 'Ran' uit 1985 van Akira Kurosawa.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio