André en Rachel zijn een diamanten paar

André en Rachel zijn een diamanten paar

André en Rachel zijn een diamanten paar Foto: WP

Laarne - André Verstuyft en Rachel Meiresonne uit de Kleempstraat in Laarne vierden hun diamanten huwelijksjubileum. Ze werden voor die gelegenheid door het gemeentebestuur uitgenodigd in het gerestaureerde oud-gemeentehuis om hen in de bloemetjes te zetten en hen een passend geschenk aan te bieden.

André is eigenlijk een Fransman, uit een Overmeerse moeder en een Kalkense vader. Zij moesten bij het begin van de Tweede Wereldoorlog Frankrijk verlaten omdat ze vreemdelingen waren. Zo kwam de toen 8- jarige André in Kalken terecht. Hij sprak enkel Frans toen hij in Kalken kwam (“nu spreek ik enkel maar Vlaams", zegt André "en alleen nog wat Frans met veel haar op”). Rachel is een echte Laarnse. Thuis waren ze met twee zussen.

En waar leerde een Franse Kalkenaar dan een beeldschoon Laarns meiske kennen? “In twee stappen”, verduidelijkt André. Het eerste "schuifke" van hun vrijage begon in de spiegelzaal van Maurice Heirman in Destelbergen. Rachel was toen amper 16 jaar, André was er 19. "In het begin dacht ik dat ik een "vree rijke" aan de haak geslagen had" vertelt André. Rachel heet namelijk Meiresonne en André dacht dat het misschien de dochter was van de toen steenrijke brouwer Meiresonne uit Gent.

Maar evenvlug verloor André zijn jong en “rijk” lief uit het oog. En na tussendoor een paar andere lieven, begon anderhalf jaar later het tweede "schuifke" van hun vrijage. Rachel weet nog zeer goed waar dat was: “in de zaal van Petakker in Wetteren”. Rachel was ondertussen 17,5 jaar en volgens haar moeder veel te jong. Maar ditmaal was het wèl koekebak en waren ze voor altijd een paar. Ze huwden op 10 december 1955, en nee, 't was niet van moetens... Ze kregen twee dochters: Patricia en Katleen, en die zorgden voor kleinkinderen Debby, Steve en Paul. Ondertussen is er ook al een achterkleinkind: Guusje.

Rachel en André hebben beiden in Laarne fabriek gewerkt. Rachel werkte er tot haar 44 jaar en is toen noodgedwongen moeten stoppen wegens ziekte. André was meestergast in de fabriek en heeft er juistgeteld 44 jaar en 4 maand gewerkt, tot aan zijn pensioen.

André heeft ook gekoerst. Hij begon ermee via de toenmalige grote Kalkense vedette Leon De Lathouwer. “Ik was ne goeie coureur” , vertelt André, “bovendien ook rap aan de meet”. Het koerssprookje eindigde met zijn legerdienst van 21 maanden in Duitsland: leren roken en drinken! En veel te weinig trainen. Maar de koersmicrobe is gebleven en is overgeërfd op zijn kleinzoon Paul, die goed presteerde, maar het voorbije seizoen een sabbatjaar genomen heeft. De vurigste supporter van Paul? Uiteraard André, die geen enkele koers van Paul heeft gemist.

Wat ze ook allebei graag doen, is naar de cross kijken op TV. Rachel is dan supporter van Nijs en Pauwels, André van Vandepoel. Animo verzekerd! De koersfiets heeft André twee jaar geleden definitief aan de haak gehangen. Met de auto rijdt hij wel nog steeds. Na zijn eigen koerstijd zette André alles op het vissen. Hij richtte de Prullenbosvissers op en boekte met zijn club grote successen. Ook zijn kleinzoon Paul trad in dezelfde voetsporen en werd zelfs vice- kampioen.

André was altijd een echt leidersfiguur. Zo is hij 10 jaar lang voorzitter geweest van het Oudercomité van de Rijksschool (nu GO) in Laarne. Rachel heeft altijd en met liefde voor haar gezin gezorgd, eerst voor haar kinderen en haar moeder, daarna voor haar kleinkinderen.

Maar één ding heeft ze altijd graag gedaan en doet ze nog regelmatig en zeer graag, en dat is paling gaan eten, liefst op de Donk. En weten jullie waar hij het best is? Juist ja, in de Nieuwe Pluim! Liefst van al gebakken. “Maar ik heb liever mosselen”, zegt André.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio