Edmond en Maria vieren briljant

Edmond en Maria vieren briljant Foto: Willy Scheirlinck

Laarne - Edmond Gentier en Maria Blancke uit de Boombosstraat in Kalken vierden hun 65-jarig huwelijksjubileum en werden voor die gelegenheid ontvangen in het Sociaal Huis in Kalken waar ze door het gemeentebestuur in de bloemetjes gezet werden en een passend geschenk mochten ontvangen.

Edmond werd geboren op 5 januari 1928 in Beervelde, thuis geboren, zoals dat in die tijd nog de gewoonte was. Hij was de middelste van vijf kinderen uit een landbouwersgezin en op zijn veertiende verjaardag, gewoon in die tijd, verliet hij de schoolbanken om ingepast te worden in het boerderijleven.

Maria zag het levenslicht op 13 augustus 1929 in de Boombosstraat. Zij was de jongste van drie meisjes, en ook haar veertiende verjaardag was het sein om mee te gaan werken op de boerderij en op de melkronde van haar vader.

Maria en Edmond leerden mekaar kennen op een bal bij Fiel De Clercq in de Koffiestraat in Kalken. Na een verkering van drie jaar huwden ze op 26 april 1951. Het trouwfeest ging door in het ouderlijk huis, in de Boombosstraat 33, waar Edmond en Maria nu nog altijd wonen. Er werd een varken geslacht en beide families hadden de helft betaald in het huwelijksfeest.

De eerste nachtelijke week verliep een beetje in mineur. Edmond mocht immers de eerste week van zijn huwelijksleven starten met zijn 32 jarige loopbaan bij Arbed, beter gekend als de Puntfabriek in Gentbrugge. En hij moest die eerste week...de nacht doen!

Het briljanten echtpaar heeft drie kinderen grootgebracht: Arlette, Daniël en Anita. Die zorgden voor kleinkinderen Casper, Meike en Debby. 

Ondertussen hadden Edmond en Maria de woning in de Boombosstraat gekocht. Dat ging alzo in het gezegende jaar 1960: Edmond reed mee zijn brommer naar Gent bij de notaris, met Maria achterop. Maar de koop ging niet door. Maar op de terugweg naar Kalken kneep Maria zo hard in de rug van Edmond, dat hij rechtsomkeer maakte en ze terugreden naar de notaris om alsnog de woning te kopen, aan de prijs van ongeveer 190.000 Belgische frank, zijnde nu ongeveer 4.750 euro.

Op 55 jaar is Edmond in brugpensioen gegaan, en kon hij zich wat meer concentreren op zijn beestjes. Maria is altijd huishoudster geweest, wat Edmond nog eens verduidelijkt met "strijken, koken en kuisen als de beste". Ze pikten af en toe eens een OKRA-reisje mee. Zo zijn ze zelfs twee keer naar Lourdes-Frankrijk geweest, één keer met de bus en één keer mee het vliegtuig. En daar kan Edmond nog altijd niet over zwijgen.

De grootste hobby van Edmond is echter kaarten, hij is trouwens 60 jaar voorzitter geweest van een kaartersclub zonder naam. Een zondagmorgen bij Edmond en Maria zag er als volgt uit: Maria ging naar de de eerste mis om 8 uur, Edmond naar de tweede mis om 9u30, want hij moest eerst nog zijn  beestjes verzorgen. Dan ging hij kaarten tot de middag, een beetje eten, en dan naar het voetbal, naar KAA Gent, want Edmond is een vurige Buffalo-supporter.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio