Betoverende Heksencache in Laarne

Betoverende Heksencache in Laarne

De winnende familie Deconinck – Debbaut uit De Pinte ontving een toeristisch pakket, boordevol info en lekkers uit Laarne en Kalken. Foto: WP

Laarne - Sinds kort kunnen wandelaars in Laarne op zoek naar verrassende geocaches. Een samenwerking tussen Pasar, de raad van Toerisme en de Heksengilde leidde tot een Betoverende Heksencache. Aan de lancering van de geocache was ook een prijskamp verbonden waarmee een leuke prijs van de gemeente Laarne gewonnen kon worden. De winnende familie Deconinck – Debbaut uit De Pinte ontving een toeristisch pakket, boordevol info en lekkers uit Laarne en Kalken.

Igor Rogiers, schepen van o.a. toerisme: "Iets meer dan een jaar geleden vernamen wij dat binnen de Raad van Toerisme een idee groeide om aan de slag te gaan met geocaching. Dit is een buitensport / spel waarbij via GPS gezocht wordt naar verstopte doosjes met opdrachten, tips, voorwerpen, … enfin je kan het zo gek niet bedenken. Na enige tijd waren we ervan overtuigd dat dit in Laarne , zeker op het Heksenpad, zeer veel kansen bood, om de wandelpret bij de toeristen iets interactiever te maken. De Heksengilde, vertegenwoordigd in de Raad van Toerisme & Jumelages, stak haar licht op bij Jeroen Claeys van Pasar en i.s.m. de dienst Toerisme werd uiteindelijk een heel speciale betoverende Heksencache uitgewerkt. Wie de geocacheroute wandelt kan een bonuscache vinden, en zo kon men deelnemen aan een wedstrijd.”

Voorzitster Toerismeraad Ingrid Vandewege: “Om te geocachen heb je alleen een gps-ontvanger nodig om ergens ter wereld, een zogenaamde cache (verstopplaats) te vinden. Via het ingeven van coördinaten en codes en/of instructies in de caches, volg je een route, waardoor je uiteindelijk uitkomt bij een ‘schat’. Voor sommige mensen is het spelelement een extra stimulans om te gaan fietsen en/of wandelen. We hebben in onze gemeente reeds een mooi aantal fiets- en wandelroute en, binnen de toerismeraad, zochten we een mogelijkheid om deze opnieuw extra in de kijker te zetten. Jeroen Claeys, inwoner van Laarne en coördinator van Pasar Oost-Vlaanderen, maakte ons vertrouwd met de beginselen van geocaching, stippelde een wandeling uit... en toen waren we ‘vertrokken.

Een route vinden was niet moeilijk :Laarne staat historisch als heksendorp gekend, we hebben een heus Heksenpad én een heksengilde. De bedoeling was dus echt wel Het Heksenpad te gebruiken als basis voor de cacheroute. Op een deel van het Heksenpad werden caches verstopt. Elke cache bevat een heksenweetje, en de nodige tips om de route verder te volgen. Het enthousiasme werd steeds groter en we beslisten om elk heksenweetje te verfilmen: de heksen verleenden graag hun medewerking en onze creatieve duizendpoot uit de toerismeraad, Bart De Poorter, regisseerde en monteerde de filmpjes en zette er muziek op. Elke cache bevat nu een QR code en een Youtube- link naar het filmpje. Dit is echt een uniek gegeven in Vlaanderen, niemand anders heeft ons dit voorgedaan.

Er is ons nog iets opgevallen met deze geocacheroute, interessant voor een toerismedienst: van een fiets of wandelroute sijpelt er slechts af en toe eens een commentaar door naar een toerismedienst, maar bij geocaching kan je gewoon online reacties lezen. We weten bvb ondertussen dat er tussen de 100 en 150 personen of groepjes de route afgelegd hebben. En de commentaren zijn ook bemoedigend. Onze opzet een nieuwe doelgroep wandelaars en fietsers naar onze mooie gemeente aantrekken, dit is hiermee zeker bereikt."

Enkele commentaren:

  • “Mooie wandeling, toont hoe groen Laarne wel is. Alle caches goed gevonden. TFTC Carine & Jos”
  • “Vandaag deze toer afgewerkt samen met Cooper, mijn hond. Alles vlot gevonden inclusief de bonus. Bedankt aan de legger voor deze mooie reeks.”
  • “Een heel toffe tocht met leuke weetjes over de heksen in de mooie natuur. Bedankt voor deze reeks!”
  • “Een mooie tocht door het landelijke griezelige Laarne. Leuk dat de weetjes van de heksen bij elke stash zitten. ook de extra door de QR code in de potjes vond ik een meerwaarde. Een favo bij de bonus voor de complete reeks. Laarzen of waterdichte schoenen zijn in deze geen overbodige luxe. Bedankt aan de CO voor het leggen en het onderhoud.”
  • “Regen en zon vandaag, maar deze omloop naar de cache was zeer mooi."
  • "Mooi landelijk vlaanderen leren wij zo kennen."
  • "Bedankt aan de leggers.”
  • “Found it on our bike tour! First cache in Belgium!.”
Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio