OLV Ter Veldbloemen onthult "Tovertafel"

OLV Ter Veldbloemen onthult "Tovertafel" Foto: Nathalie Coppens

Oosterzele - Op tweede kerstdag werd onder het goedkeurende oog van de genodigden en de bewoners van Woonzorgcentrum OLV Ter Veldbloemen in Oosterzele de "Tovertafel" ingehuldigd. De tovertafel is een projector die bewegende animatiebeelden projecteert op een ondergrond (lees tafel). Maar dit is niet het bijzondere aan deze projector. Wat hem wel bijzonder maakt is dat hij ook nog een bewegingssensor heeft waardoor hij kan reageren wanneer een hand- of armbeweging gedetecteerd wordt.

Wanneer de bewoners, die zich middenin of in een later stadium van het dementieproces bevinden, rond de tafel gaan plaatsnemen en de bewegende beelden waarnemen worden ze op verschillende vlakken gestimuleerd. Hoofdzakelijk stimuleert de tovertafel de fysieke activiteit in de armen, maar daarnaast kent zij ook een sociaal karakter: het stimuleren van de sociale interactie.

Bij aanvang van de inhuldiging kregen alle aanwezigen, alsook het aanwezige personeel een glaasje bubbels om het moment nog plechtiger te maken. Na de verwelkoming bedankte ergotherapeute Nathalie Coppens namens de directie en alle medewerkers en vrijwilligers, zeer oprecht de twee organisaties. Zowel de Materrunners als Ma&P hebben er namelijk voor gezorgd dat de aankoop van deze tovertafel er vlugger gekomen is dan ze ooit hadden kunnen dromen.

Nathalie Coppens: "Zo'n projector van Active Cue is iets heel bijzonder, maar zo'n ingenieus staaltje technologie heeft ook zijn prijskaartje. Ook al hadden we daar kennis van genomen, dit was ons doel en daarvoor zouden we werken. Wannéér we overgingen gaan tot aankoop wisten we niet, maar een zekerheid was wel dat hij er zou komen. De centen zijn er op verschillende manieren gekomen, o.a.door onze cafémomenten, onze kersthappenings en nog meer acties die we op touw hebben gezet de afgelopen twee jaar. Maar zelfs dan hadden we nog een lange weg af te leggen om al het geld bij elkaar te krijgen. Tot er zich twee organisaties kwamen aandienen die voor het goede doel iets wensten te ondernemen. De Materrunners zetten zich op sportief vlak in en Ma&P op muzikaal en gastronomisch vlak. Deze groepen hebben er voor gezorgd dat alles in een stroomversnelling kwam."

Na de nodige redevoering was het moment dan écht aangebroken: de verantwoordelijken van de tovertafel, Sofie Meerschaut, Nathalie Eggermont en Nathalie Coppens, begeleidden enkele bewoners naar een mooi glanzend rood cadeau met een grote strik, daar had Mary-Ann Vanderpoorten voor gezorgd, want een cadeau is geen cadeau zonder de nodige linten en geschenkverpakking. Samen met de geldschieters en enkele van de bewoners namen ze plaats rond de de grote rode strik. Met een spannende 3,…2,…1 ontdeden ze de tafel van zijn rode verpakking en zagen mooie bloemen verschijnen. De bewoners gingen onmiddellijk op in het spel. Na een korte demonstratie van alle spelen, genoten de aanwezigen van een hapjesbuffet. De bewoners bleven geboeid door de vissen en de sterrenhemel en genoten van hun kerstcadeau.

Het voltallige team van wzc O.L.V. Ter Veldbloemen wenst nogmaals allen die hun steentje hebben bijgedragen, zowel voor als achter de schermen, om deze aankoop en deze dag mogelijk te maken te bedanken.

Meer info over Wzc O.L.V. Ter Veldbloemen vind je als je hier klikt.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio