WZC Den Anker neemt CRDL in gebruik

WZC Den Anker neemt CRDL in gebruik

Lions Club en Agora schonken elk een cheque van 1.000 euro Foto: WP

Wichelen - Woon-zorgresidentie Den Anker uit Serskamp nam vrijdag de CRDL in gebruik. Dat is een interactief zorginstrument dat aanraking vertaalt naar geluid. De CRDL maakt nieuw contact mogelijk voor mensen die moeite hebben met communicatie en sociale interactie, zoals mensen die lijden aan dementie. Met de CRDL kan de instelling de bewoners en hun familie de komende maanden mooie en waardevolle contactmomenten bezorgen. Het instrument kost zo'n 4.000 euro, maar dat moest het WZC niet volledig zelf ophoesten. Lions Club en Agora schonken elk een cheque van 1.000 euro.

In Vlaanderen lijden 122.000 mensen aan dementie, in heel België zijn er naar schatting 202.000 patienten. Mensen die vanwege dementie niet goed meer kunnen communiceren raken het contact met hun naasten en de buitenwereld vaak kwijt. De CRDL biedt mensen een instrument om weer echt contact te maken. Dit is niet alleen fijn voor de verzorgers, maar juist ook voor de mantelzorgers en familieleden die hierdoor weer zinvol en aangenaam contact kunnen maken met hun partner of familielid in de zorginstelling. Het is de verwachting dat het aantal mensen met dementie zal verdubbelen in de volgende 25 jaar ten gevolge van de vergrijzing.

Belevingsgerichte zorg

Het woon-zorgcentrum had de mensen van CRDL uitgenodigd zodat ze zelf konden ervaren of het interactieve instrument wel zo effectief is als de brochures en de video’s op internet laten zien. Immers op afstand is het gemakkelijk om veel te beweren zonder echt bewijs. Maar alle zorgverleners bij Den Anker waren direct overtuigd nadat ze het bij hun eigen bewoners konden proberen. “We zagen blije, verwonderde gezichten en echt contact! Dan kan je niets anders dan bestellen die CRDL, aldus Gino de Kesel, zaakvoerder van Woon-Zorgresidentie den Anker. Het is ontroerend om te zien wat aanraking bij mensen losmaakt.”

Waardevolle contactmomenten

“Wij wensen iedereen waardevolle contactmomenten en zijn zeer verheugd dat de CRDL hier een bijdrage aan kan leveren”, aldus Ger Schuivens van CRDL. De CRDL is een relatief nieuw instrument dat op een mooie en wonderbaarlijke wijze helpt om contact te maken met een naaste of bewoner met dementie. Dit gebeurt wanneer je elkaar en het instrument aanraakt. De CRDL brengt 25 verschillende geluiden ten gehore. Het zijn herkenbare geluiden (uit o.a. de natuur, de stad, het huishouden en van muziekinstrumenten) die veranderen als je elkaar op verschillende manieren aanraakt. De CRDL kan zowel 1-op-1 als in een groep worden gebruikt. Mensen kunnen de kring uitbreiden als schakels in een ketting.

Meer over de CRDL kom je te weten als je hier klikt.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio