Natuurpunt Scheldeland voert actie tegen loslopende honden

Natuurpunt Scheldeland voert actie tegen loslopende honden

Natuurpunt Scheldeland voert actie tegen loslopende honden Foto: Natuurpunt Scheldeland

Wetteren / Wichelen / Laarne - Zondagnamiddag 21 mei voert Natuurpunt Scheldeland een “smakelijke” actie in de Kalkense Meersen om eigenaars van honden erop te wijzen dat hun dieren welkom zijn maar dan wel aan de leiband. Deze week komen er alvast extra infobordjes om de wandelaars te informeren.

Nu de lente in het land is gaan heel veel mensen wandelen op de vele wandelpaden in het natuurgebied De Kalkense Meersen. De mooie natuur is zeker de moeite waard. De lente is echter de periode waarin heel wat dieren met jongen zitten of op eieren broeden. Dan zijn ze extra gevoelig voor verstoring. Een rustige omgeving is dan des te belangrijker.

 “Maar meer en meer zien we dat de natuur ernstig verstoord wordt”, stelt Antoon Blondeel, voorzitter van Natuurpunt Scheldeland. Die afdeling beheert heel wat stukken natuur in de Kalkense Meersen. “Dat varieert van laagvliegende luchtballonnen of helikopters, lawaaierige quads en crossmoto’s die dwars door het gebied racen tot illegale fuiven en loslopende honden. Recent dienden we nog in te grijpen toen een groep jongeren met een zware geluidsinstallatie zware bassen deden weerklinken in het midden van het natuurgebied.”

Om het probleem van natuurverstoring onder de aandacht te brengen van de bezoekers en de overheden, zal Natuurpunt op zondag 15 mei een ludieke actie voeren naar wandelaars met een hond. Overal in Vlaanderen is het bij wet verplicht om honden aan de leiband te houden. Ten eerste  kunnen loslopende honden andere wandelaars of fietsers schrik aanjagen maar ze vormen ook een bedreiging voor de dieren in het natuurgebied. “Veel mensen weten niet dat hun loslopende hond voor dieren als eenden of grutto’s een enorme bedreiging kan zijn. Een vogel ziet geen verschil tussen een hond, vos of wolf. We geloven dat veel hondenliefhebbers zich niet bewust zijn van het gevaar als ze hun hond los laten. We willen hen op een “smakelijke” manier hierover aanspreken.”

Om de wandelaars beter te informeren plaats Natuurpunt deze week alvast extra bordjes met het symbool “Honden aan de leiband”.

Met deze actie richt Natuurpunt zich ook tot alle overheden - de gemeentebesturen, de politie, het Agentschap Natuur en Bos – om samen met Natuurpunt dringend maatregelen te nemen om alle vormen van natuurverstoring te voorkomen en desnoods te beteugelen. Ze roept iedereen dan ook op om het geplande overleg in juni met beide handen aan te grijpen en samen tot gepaste oplossingen te komen. "De Kalkense Meersen vormen een uniek en prachtig natuurgebied dat we allemaal samen moeten beschermen" klinkt het.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio