Scholieren uit Sint-Lodewijk, Mariagaard en het Scheppersinstituut winnen Publieksprijs "Belfius Smart Awards"

Scholieren uit Sint-Lodewijk, Mariagaard en het Scheppersinstituut winnen Publieksprijs "Belfius Smart Awards"

Scholieren uit Sint-Lodewijk, Mariagaard en het Scheppersinstituut winnen Publieksprijs "Belfius Smart Awards" Foto: Belfius

Wetteren - Enkele maanden geleden lanceerde Belfius de "Belfius Smart Awards 2016", een wedstrijd voor de beste innovatieprojecten die de grote uitdagingen van onze samenleving op een slimme manier helpen aan te gaan. De oproep tot projecten was niet alleen tot lokale besturen gericht, maar ook tot de ondernemingen, scholen en zorginstellingen uit alle hoeken van het land. Voor een publiek van meer dan 400 deskundigen en genodigden uit de bedrijfswereld, de lokale sector, het onderwijs en de gezondheidszorg werden gisterenavond in Brussel de Belfius Smart Awards 2016 uitgereikt.

In totaal werden er niet minder dan 185 kandidaturen ingezonden, waarvan er 50 naar de finale gingen. De Publieksprijs, toegekend na een voor iedereen opengestelde elektronische stemming, ging naar scholieren uit Sint-Lodewijk, Mariagaard en Scheppersinstituut uit Wetteren die de handen in elkaar sloegen om slimme oplossingen te bedenken en te ontwikkelen voor kinderen met een motorische beperking.

“Het gaat over slimme oplossingen die niet op de markt verkrijgbaar zijn”, vertelt Florance Lannoy, medecoördinator van het project Care-Create-Smile-Together. “Momenteel hebben we 4 prototypes die uitgewerkt worden tot inzetbare hulpmiddelen. Er is een speciale vork die aan een bord bevestigd wordt, zodat er eenhandig met een mes gesneden kan worden. Een rem op een bureaustoel met wieltjes zorgt ervoor dat kinderen veilig gaan zitten of blijven zitten zodra de stoel in de juiste positie staat. Dergelijke stoelen bestaan al wel, maar zijn haast onbetaalbaar. Ons systeem kan op eender welke bureaustoel geïnstalleerd worden. Het derde concept wordt specifiek ontwikkeld voor een meisje dat moeite heeft om haar hand op tafel te leggen. Onze oplossing houdt haar hand stabiel, en stimuleert ook het gebruik ervan. Het laatste instrument is een blokkeersysteem voor een fietsstuur, specifiek bestemd voor mensen met evenwichtsstoornissen die gebruikmaken van een driewieler. Met dit nieuwe concept kunnen ze veilig op- en afstappen.”

Meer info over de wedstrijd vind je als je hier klikt.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio