Wetterse delegatie herdacht vergeten oorlogsslachtoffers in Frankrijk

Wetterse delegatie herdacht vergeten oorlogsslachtoffers in Frankrijk Foto: JT

Wetteren - Op 11 november 2016 herdacht de gemeente Wetteren samen met zijn archiefdienst en archiefvrijwilligers de vergeten oorlogsslachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Op deze herdenking was ere-burgemeester Delabre van Effry (Franrijk), voorzitter van het comité van het ossuarium Effry, aanwezig, die in naam van Frankrijk, eerbied kwam betuigen. De archiefdienst en zijn vrijwilligers werden op hun beurt uitgenodigd om op zondag 14 mei België te vertegenwoordigen op de herdenking van de slachtoffers uit het lazaret in Effry tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Reine De Coninck gaf in naam van de gemeente Wetteren een indrukwekkende toespraak en heeft als waardige vertegenwoordiger van de Wetteraars een passende hulde gebracht. Samen met Rose-Marie De Coninck, auteurs Lisette De Graeve en Roger Rasschaert, archiefvrijwilligster Christine Vliebergh en gemeentearchivaris Jeroen Trio, vonden zij het een eer om de gemeente te mogen vertegenwoordigen op deze plechtigheid. Op de nécropole werd op het graf van Eleuther Smekens uit Massemen een bloemstuk neergelegd.

Eleuther werd geboren in Bavegem op 6 juni 1876, als zoon van Karel Smekens en Maria De Brouwer. Hij was landbouwer en woonde met zijn echtgenote Reinilde Sedeyn en hun vier kinderen Angela, Bertha, Gustavus en Maria in de Molenstraat in Massemen. Op 21 december 1916 werd hij opgeëist in Dendermonde en gedeporteerd naar Frankrijk. Eulether werd ingelijfd bij de 3de cie. van Z.A.B.16, onder het nummer 1429 en tewerkgesteld in Hirson, aan 30 pfennig per dag. Eulether werd 15 dagen opgenomen in het lazaret in Effry en overleed er op 28 juli 1917, om 6 uur ’s morgens. Hij werd er begraven op 31 juli 1917. Eleuther werd 41 jaar. Zijn naam staat vermeld op de gedenkplaat in Massemen.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio