KVG Oosterzele ging op daguitstap naar Koksijde

KVG Oosterzele ging op daguitstap naar Koksijde Foto: Julien De Meyer

Oosterzele - KVG Oosterzele ging zaterdag op daguitstap naar de badstad Koksijde. 60 deelnemers maakten de trip mee. In de voormiddag werd een bezoek gebracht aan “Vrienden der Blinden“, een opleidingscentrum voor blindengeleidehonden in Koksijde. Daar kregen ze bij koffie met cake een algemene voorstelling gegeven met diamontage van het centrum.

Het opleidingscentrum bestaat sinds 1996. Een honderdtal honden zijn reeds “met vrucht“ afgestudeerd en vervullen her en der in Vlaanderen hun taak als geleidehond, tot grote tevredenheid van hun baasjes. Zo’n opleiding duurt anderhalf tot twee jaar en daar hangt een stevig prijskaartje van ongeveer 25.000 euro.

Vele blinde en slechtziende personen dromen ervan ooit een blindegeleidehond te bezitten. De aanvraag is echter een labyrint van regels en procedures. De eerste voorwaarde die vereist is: een erkenning bij het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH). Daarna neem je contact met een multidisciplinair team die de aanvraag opstart. Dan is het afwachten of je in aanmerking komt...

Na deze boeiende voorstelling volgde een demonstratie: in een kleine piste met heel wat hindernissen. Een paar mensen van de groep mochten geblinddoekt zo’n traject afleggen met de hond.

Daarna was iedereen twee uurtjes vrij en konden ze genieten van een heerlijk zonnetje en een aangename temperatuur. De dag werd afgesloten met een broodmaal in Reninge.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio