FOTO. Pakkende 11 november herdenking

Ondanks het gure weer waren er in de Sint-Jansonthoofding kerk in Schellebelle een paar honderd aanwezigen voor de herdenking van Wapenstilstand. E.H. Peter Bracke bracht er hulde aan de 76 burgerlijke en militaire slachtoffers en aan de Oud-strijders van beide Wereldoorlogen. Er werd eveneens eer betoond aan de 106 gesneuvelde Belgische vrijwilligers van de Korea oorlog, ook wel "de vergeten oorlog" genoemd. Lees verder onderaan deze pagina.

Oud-strijder André Van den Abeele (89 jaar), afkomstig uit Bruinbeke maar woonachtig in Zichem, werd als bevoorrecht getuige uitgenodigd. Het Gregoriuskoor bracht onder meer het beklijvende ‘"Danny Boy" en "Vaarwel mijn broeder". 

Iedereen luisterde geboeid naar de brief die soldaat Urbain Brantegem uit de Suikerstraat schreef aan zijn vrouw Constance 6 weken voor zijn dood op 04 november 1914 in Stuivekenskerke.

Na de viering vonden de burgerlijke plechtigheden plaats aan de graven van de partizanen Orel Van den Abeele en Albert Temmerman en aan het monument op het Dorp. Burgemeester Kenneth Taylor hield er zijn toespraak. 

Kinderen van de klas van meester Jo van de Belhamel vertelden over het ontstaan van het In Flanders Fields gedicht van John Mc Crae en droegen het voor zowel in het Nederlands als in het Engels. Daarna deelden ze zelfgemaakte poppies uit met de tekst "Voor onze vrijheid". Tot slot was er nog een optreden van het jeugd trommelkorps van de brandweer. De vriendenkring van de Oud-strijdersbond verzamelde in De Rozelaer voor de feestmaaltijd. Wichelen maakt zich nu op voor de grote herdenking van 100 jaar einde Eerste Wereldoorlog in 2018.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio