Verko vraagt respect voor afvalmedewerkers tijdens algemene campagneweek

Wetteren / Laarne / Wichelen - Van 20 tot 24 november vindt in heel Vlaanderen de Week van de afvalophaler en recyclageparkwachter plaats. Initiatiefnemer Interafval roept in deze week de bevolking op tot respect voor alle afvalmedewerkers. Ook afvalintercommunale Verko rekent op de hulp van de inwoners om haar ophalers en parkwachters in de bloemetjes te zetten.

Na een succesvolle eerste editie in 2016 organiseert Interafval – dat is het samenwerkingsverband van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG), alle Vlaamse afvalintercommunales en andere lokale besturen die instaan voor afvalbeleid – voor de tweede keer de Week van de afvalophaler en recyclageparkwachter. De campagne wil het werk van het recyclageparkpersoneel en de afvalophalers in een positief daglicht stellen, aangezien zij dagelijks in weer en wind klaarstaan zodat iedereen zich op een eenvoudige manier kan ontdoen van zijn afval.

“Dit jaar gaat er ook meer aandacht naar de recyclageparkwachters”, aldus Kris Verwaeren, algemeen directeur van Verko. “Uit een enquête bij alle Vlaamse parkwachters blijkt immers dat 9 op de 10 het afgelopen jaar geconfronteerd werden met een of andere vorm van verbale agressie, zoals roepen, schelden of intimiderende gebaren. Bovendien krijgen ruim 2 op de 10 parkwachters minstens één keer per jaar te maken met fysieke agressie, zoals duwen of een handgemeen.” De vraag om bepaalde afvalstoffen te sorteren of het betalen voor afval valt niet bij elke bezoeker in goede aarde, met conflictsituaties tot gevolg. Ook afvalophalers worden vaak geconfronteerd met onaangepast gedrag van andere weggebruikers.

Dirk Abbeloos, voorzitter Verko: “Als afvalintercommunale van de regio Dendermonde-Wetteren plant Verko zelf allerlei acties in het kader van deze week, maar we rekenen ook op de steun van alle inwoners. Zij kunnen hun appreciatie tonen door een sticker te kleven op hun afvalzak of –bak of door een gepersonaliseerde boodschap achter te laten op een postkaart op het recyclagepark.”

De stickervellen zullen nationaal verdeeld worden via de abonneekrant Het Laatste Nieuws, maar Verko stelt ook zelf exemplaren ter beschikking. Inwoners kunnen ze verkrijgen aan de receptie op de Bevrijdingslaan in Appels (Dendermonde) en via alle recyclageparken en kringloopwinkels van Verko. Daarnaast kunnen ze ook afgehaald worden op de bevolkingsdienst van elke gemeente en zijn ze te vinden in verscheidene openbare instellingen, zoals bibliotheken, culturele centra …

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio