Oost-Vlaamse afvalintercommunales pleiten resoluut voor snelle invoering P+MD scenario

Wetteren / Laarne / Wichelen / Oosterzele - Alle 8 Oost-Vlaamse afvalintercommunales pleiten resoluut voor de snelle invoering van het P+MD scenario, waarbij voortaan alle plastic verpakkingen in de PMD-zak thuishoren. PMD wordt momenteel ingezameld in de blauwe zak. Vooral de plastic verpakkingen zorgen voor discussie en ongenoegen bij inwoners wanneer blijkt dat weer eens een verpakking niet in de blauwe zak thuishoort, niettegenstaande het om een plastic verpakking gaat die naar aard en samenstelling niet verschilt van de toegelaten plastic verpakkingen.

De 8 Oost-Vlaamse afvalintercommunales pleiten daarom voor het invoeren van een eenvoudig uniform systeem en baseren zich daarvoor op de positieve ervaringen met een proefproject dat sinds begin 2016 wordt uitgerold in Aalter, waarin ook harde plastic verpakkingen, verpakkingsfolies, bakjes en potjes worden meegenomen in dezelfde zak. Dit project kan op zeer veel bijval rekenen bij de bevolking.

Het nieuwe Uitvoeringsplan huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval bepaalt dat de Vlaamse overheid een verplichte algemene inzameling van verpakkingskunststoffen wil invoeren via Fost Plus.dat in haar voorstel stelt dat in dat kader de veralgemeende uitrol van P+MD wenselijk is voor gans België, en dit volgens een ‘roadmap’ die een gefaseerde uitrol moet toelaten over de drie Gewesten.

Alle Oost-Vlaamse intercommunales scharen zich achter dit scenario, en vragen een gelijktijdige invoering van het P+MD scenario in hun werkingsgebied, en dit zo snel als mogelijk. Dit moet toelaten om de burger eenduidig en gelijktijdig te informeren over de nieuwe inzamelmethodiek. Er is het algemeen besef dat deze invoering heel wat met zich meebrengt en de nodige tijd vergt, zodat een snelle beslissing over het moment van implementatie zich nu echt wel opdringt.

De Oost-Vlaamse afvalintercommunales zijn: IBOGEM (Beveren en omliggende gemeenten), IDM (Durme-Moervaart), ILvA (Land van Aalst), IVAGO (Gent-Destelbergen), IVLA (Vlaamse Ardennen), IVM (Meetjesland-Schelde-Leiestreek), MIWA (regio Sint-Niklaas Midden Waasland) en Verko (regio Dendermonde-Wetteren). Zij verzekeren het afvalbeleid en- beheer in alle Oost-Vlaamse gemeenten op Kruishoutem na.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio