Liliane en Raf zijn al 60 jaar een paar

Liliane en Raf zijn al 60 jaar een paar

Rafaël Grillaert en Liliane De Poorter vierden hun diamanten huwelijksjubileum Foto: WP

Laarne - Rafaël Grillaert en Liliane De Poorter uit de Termstraat in Laarne werden n.a.v. hun diamanten huwelijksjubileum ontvangen in het gemeentehuis waar het gemeentebestuur hen de gelukwensen van het koningspaar overbracht en hen een passend geschenk overhandigde.

Raf werd als middelste in een gezin met drie kinderen geboren op 29 november 1936 in de Van Cromphoutstraat (Benedenstraat) in Wetteren. Zijn vader werkte op het 'poerkot' in Wetteren en moeder had een klein kruidenierswinkeltje in de Benedenstraat. Uitzonderlijk voor die tijd, Raf mocht na de verplichte acht studiejaren van het lager onderwijs nog drie jaar vakschool volgen in het Scheppersinstituut, in de afdeling schrijnwerkerij. Toen hij al werkte volgde hij nog zes jaar vervolmakingscursussen via zondagslessen op Glorieux in Oostakker en zes jaar bouwkundig tekenen in de academie in Wetteren. Zijn beroepscarrière begon in een schrijnwerkerij in Wetteren- Overbeke met een uurloon van 12 euro…cent oftewel 5 Belgische frankjes.

Na zijn legerdienst begon hij bij Agref in Wetteren, als modelmaker van ‘moules’ om al vlug te promoveren tot productieleider. Het was een zalige tijd en bij zijn brugpensioen op 57 jaar werd zijn laatste werkdag getooid met heuse lovende spandoeken. En nu nog, gaat er geen maand voorbij of Raf brengt een gesmaakt bezoekje aan zijn oude werkgever.

Liliane zag het levenslicht op 23 december 1936 in de kliniek van Wetteren, ook al als middelste van drie kinderen. Moeder maakte een paar jaren ‘sacochen’ bij de Joden in Brussel. En Liliane zelf, werd grootgebracht bij haar grootouders. Tot haar 14 jaar volgde zij onderwijs op Sint-Gertrudis, om dan te gaan werken en te helpen bij de grootouders, want grootvader was erg ziek geworden. Liliane ging ook een tiental jaar aan de slag bij DW, een lingeriefabrikant in Schellebelle.

Liliane en Raf leerden mekaar kennen op een Molenhoekkermis in Wetteren. Ze waren beiden amper 16 jaar maar ze lieten mekaar niet meer los. Na een verkering van 4,5 jaar huwden ze op 18 april 1958. Het trouwfeest ging door bij Liliane thuis in de Molenhoek. Het was een uitgebreid menu met gangen en gangen en nog eens gangen. Het enige gerecht dat ze zich nog echt kunnen herinneren was is 'goudappeltjessoep'. Wat ze zich ook nog kunnen herinneren is dat de eerste dag van hun huwelijksleven bestond uit schotels wassen, schotels wassen, en nog eens schotels wassen!

Liliane en Raf zijn gaan inwonen bij Liliane’s thuis, om in 1960 in Gransvelde te gaan wonen. In 1990 zijn ze dan in de Termstraat beland, in een prachtige woning die Raf zelf gebouwd heeft, van aan de fundering tot aan de nok van het dak. Enkel de elektriciteit werd niet door hem gelegd. Ze kregen twee kinderen: Lieven en Lieva, en ondertussen zijn er ook kleinkinderen Ruben, Evelien en Arno en twee achterkleinkinderen bijgekomen: de tweeling Jana en Luna.

Liliane en Raf fietsen en wandelen graag. Ze houden ook van reizen, zo bezochten ze al Pakistan, China, Zuid-Afrika, Egypte en zowat geheel Europa. Een andere hobby van Raf is houtsnijden. Wie kent niet de in hout uitgesculpteerde vos op die imposante natuursteen vooraan hun woning in de Termstraat? En de vier vensterluiken, die elk met een uitgebeiteld basreliëf één van de vier jaargetijden voorstellen. Ook alle houten siervoorwerpen binnenshuis verklappen die kunstzinnige passie van Raf, die dan ook meer dan fier lid is van ‘De Vlaamse Houtsnijgilde’. Raf is ook meer dan 20 jaar lang voorzitter geweest van gebuurtedekenij Gransvelde- Klein Gent, en Liliane, op de achtergrond, steunde hem daar volledig in.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio