Lisette en Raf vierden diamant

Lisette en Raf vierden diamant

Lisette en Raf vierden diamant Foto: WP

Laarne - Raphaël Bracke en Lisette De Backer uit de Hoekstraat in Laarne vierden hun 60-jarig huwelijksjubileum. Het gemeentebestuur nodigde hen uit op het gemeentehuis om hen de gelukwensen van het koningspaar te overhandigen en hen een passend geschenk aan te bieden.

Raf werd op 9 juni 1933 geboren, thuis in Beervelde, in een arbeidersgezin, als jongste van vier kinderen. Zijn vader werkte aan de gemeente en moeder was gekend als Mietse Kouse, ‘de achterwaarster’. Zoals het in die tijd schering en inslag was, ruilde Raf op zijn veertiende verjaardag de schoolbanken met de werkbanken van ‘De Braine‘, de textielfabriek ‘De Nieuwe Vooruit’ in Gent. Na zijn legerdienst ging hij eerst aan de slag bij cementeur Bogaert in Destelbergen, daarna als metselaar bij aannemer De Clercq in Kalken om zijn laatste 5 jaar te werken als grafmaker in Laarne, tot zijn pensioen op 60 jaar.

Lisette zag het levenslicht op 29 juli 1939, ook thuis in de Kapellestraat, als jongste van twee telgen. Vader werkte bij de metsers in Wetteren en moeder als huishoudster verdiende nog wat bij met haar zondagscafeetje. Ook zij ging op haar veertiende aan de slag in ‘De braine’. Na 6 jaar later trok ze naar Laarne-fabriek waar ze na 31 jaar op haar 51ste op brugpensioen moest gaan, wegens een ernstige brand in de fabriek.

Lisette kende Raf al als kind van 10 jaar, Raf is zes jaar ouder en hij kwam boogschieten in het cafeetje van haar moeder. Ze keken mekaar voor de eerste keer diep in de ogen toen ze 18 was en hij 24. Na een verkering van een jaar huwden ze op 12 april 1958. De trouwdag verliep klassiek zoals in die tijd. Om 9 uur de trouw en daarna werd onder een fris zonnetje een rondje bezoeken afgelegd bij vrienden en kennissen om dan op de middag de voeten onder tafel te steken bij Maria Byn, in het café waar Lisette  nog gewoond had. Ze gingen inwonen bij de thuis van Lisette om na anderhalf jaar in de Hoekstraat te gaan wonen. En vanaf 1966 wonen ze in de Hoekstraat  nummer 24, alwaar ze nu genieten van welverdiend rustpensioen. Ondertussen was zoon Eddy het gezinnetje komen verrijken.

Raf heeft, zoals gezegd, boogschieten op de liggende wip als hobby. Zijn palmares is dan ook indrukwekkend: vijftien keer koning en één keer kampioen van Oost-Vlaanderen. Lisette houdt van dansen. Zij is dan ook een gewaardeerd lid van dansclub Aurelia, de ‘place to be’ voor lijndansen en koppeldansen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio