Chartermoment in de Kalkense Meersen

Chartermoment in de Kalkense Meersen Foto: Provincie Oost-Vlaanderen

Wetteren / Wichelen / Laarne - Afgelopen zondag kwamen afgevaardigden van niet minder dan 16 overheden en organisaties samen in Schellebelle om het startsein te geven van ‘Kalkense Meersen Donkmeer'. De ambitie van de gemeenten Berlare, Laarne, Wetteren en Wichelen om met de steun van Regionaal Landschap Schelde Durme en samen met onder andere toeristische partners en partners uit de landbouw- en natuursector te werken aan een kwalitatief bezoekersonthaal werd benadrukt.

Sprekers waren o.a. Jan Briers, gouverneur van de provincie Oost-Vlaanderen, Jozef Dauwe gedeputeerde provincie Oost-Vlaanderen en Emanuel Ramoudt, coördinator Kalkense Meersen Donkmeer. Elk van de vier gemeenten vaardigde een schepen af voor de ondertekening van het charter: Igor Rogiers (Laarne), Wim Arbijn (Berlare), Kristof De Smet (Wichelen) en Herman Strobbe (Wetteren). Verder nog afgevaardigden van partners VLM, ANB, Natuurpunt, VZW Durme, Toerisme Scheldeland, Toerisme Oost-Vlaanderen, De Vlaamse Waterweg en DDS. In elk van de vier gemeenten was er na de ondertekening van het charter nog een feestelijke activiteit.

De uitvoering van het Sigmaplan door de Vlaamse Waterweg dat de regio beschermt tegen overstromingen gaf in vijf gebieden ruimte terug aan het water: Wijmeers, Bergenmeersen, de Paardeweide, Paardenbroek en de Kalkense Meersen. Deze gebieden worden samen met het Donkmeer en Berlare Broek verbonden door rustige landbouwgebieden. Met de toekomstvisie moet deze 1500 hectare topnatuur, verbonden door een groot en rustig landbouwgebied samengebracht worden tot één gebied: Kalkense Meersen Donkmeer. Dit gebied is een bouwsteen van het Rivierpark Scheldevallei, dat zich uitstrekt tussen het Gravensteen in Gent en ’t Steen in Antwerpen en het mooiste gebied van Vlaanderen is, aldus Gouverneur van Oost-Vlaanderen Jan Briers.

Het gebied kent reeds tal van initiatieven. Zo werd in 2017 nog een uitbreiding van het wandelnetwerk gerealiseerd door Toerisme Oost-Vlaanderen. Ook Natuurpunt, VZW Durme en Agentschap voor Natuur en Bos hebben al heel wat werk verricht. Toch is het goed om vanuit de gemeenten en het Regionaal Landschap Schelde Durme de handen in elkaar te slaan om met deze partners aan het onthaal van de bezoeker in het gebied te werken, vertelt coördinator Emanuel Ramoudt.

Zo is het de bedoeling dat de bezoeker dit gebied op een aangename manier zal kunnen ontdekken zonder de natuurlijke draagkracht van het gebied te overschrijden. Het moet voor de bezoeker duidelijk zijn waar men kan genieten van de natuur en weidse vergezichten, en waar we de fauna en flora vooral willen laten herstellen en ontwikkelen. Daarom is het belangrijk om de vier onthaalpoorten zijnde Wetteren, Kalken (Laarne), Schellebelle (Wichelen) en woonkern Donk (Berlare) doordacht in te richten. Ook het installeren of verbeteren van kleinere instappunten is nodig. Verder zal de communicatie over de recreatieve mogelijkheden en hun plaats binnen het gebied cruciaal zijn.

Enkele cijfers:

  • 1.500: hectare natuurgebied telt dit gebied, verspreid over de gemeenten Berlare, Laarne, Wetteren en Wichelen. Dat is vijfmaal groter dan Het Zwin.
  • 23: vissoorten zwommen sinds 2014 vanuit de Schelde de Paardeweide binnen. Dat was niet mogelijk geweest zonder de installatie van een vistrap. Leuk neveneffect: sindsdien strijken hier duizenden watervogels neer. (bron: VZW Durme en ANB)
  • 165: kilometer wandelpaden telt het vernieuwde wandelnetwerk ‘Kalkense Meersen en Donkmeer’ van Toerisme Oost-Vlaanderen.
  • 2.034: soorten planten en dieren werden sinds 1900 in dit gebied waargenomen. (bron: www.waarnemingen.be)
Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio