Proefproject met slimme watermeters

Laarne - De Watergroep en de gemeente Laarne slaan de handen in elkaar voor een uniek project rond digitale watermeters. Zo’n 1000 inwoners uit Laarne en Kalken krijgen de kans om als eersten een slimme watermeter te laten plaatsen.

Voordelen

Een digitale watermeter biedt heel wat voordelen. Het waterbedrijf kan de meterstand op afstand uitlezen en zijn distributienet efficiënter beheren. Als klant wint u aan comfort en zijn er op termijn nieuwe toepassingen mogelijk, onder meer om uw verbruik beter op te volgen. De Watergroep zal dit jaar in Laarne een proefproject opzetten om de werking van deze digitale meters in de praktijk te testen. Wil u hieraan meewerken? Stel u dan snel kandidaat.

Het ‘Internet of Things’ is brandend actueel en verandert de manier waarop wij vandaag leven en ‘beleven’. Ook binnen de waterwereld duikt dit thema op onder de vorm van digitale meetsystemen, beter gekend als de digitale watermeter. De Watergroep voert al enkele jaren onderzoek naar de toepasbaarheid van deze technologie en heeft beslist volop in te zetten op deze digitale meetsystemen.

Hoe werkt een digitale meter?

Met een digitale watermeter kan het waterbedrijf de meterstand op afstand uitlezen. U hoeft dit dus niet langer zelf te doen of u hoeft niet thuis te zijn als de indexopnemer langskomt. Bijkomende voordelen vinden we op het vlak van duurzaamheid, nauwkeurigheid, veiligheid en klantencomfort. Een grootschalig proefproject rond digitale meetsystemen kon dus niet uitblijven. Daarbij gaat De Watergroep na hoe vlot de meterstand via digitale weg kan doorgestuurd worden, en dit met digitale meters van verschillende types, op verschillende locaties … Ook de ingebouwde alarmen worden getest: een sein wanneer er een vermoedelijk waterlek is, wanneer de temperatuur in de locatie waar de watermeter staat te laag wordt, of wanneer de meter uit dienst wordt genomen.

Proefproject in Laarne

Om dit allemaal te kunnen testen, doet De Watergroep graag een beroep op haar klanten. In nauw overleg met de gemeente werd ervoor gekozen om de eerste 1.000 digitale meters in Laarne en Kalken uit te rollen. Wil u er meer over weten? Ga dan zeker naar één van de infovergaderingen op 12 juni 2018 in zaal Skala, Colmanstraat 51 te Laarne. Er is een sessie voorzien om 16u en om 20u. Wilt u zich kandidaat stellen voor de plaatsing van een digitale watermeter? Vul dan het inschrijvingsformulier in via www.laarne.be/slimmewaterteller.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio