Werkingsgebied Verko telt binnenkort 9 ondergrondse sites voor glasinzameling

Werkingsgebied Verko telt binnenkort 9 ondergrondse sites voor glasinzameling

Lebbeke nam deze week de eerste ondergrondse glascontainer van Verko in gebruik Foto: HNB PVR

Wetteren / Laarne / Wichelen - Binnenkort beschikt elke gemeente in het Verko-werkingsgebied over één ondergrondse glascontainer voor de gescheiden inzameling van wit en gekleurd glas. De kleinere inwerpzuilen bevorderen de gebruiksvriendelijkheid van de containers en zouden minder sluikstorters aantrekken op de site. De gemeente Lebbeke heeft ondertussen als eerste haar ondergrondse glascontainer in gebruik genomen.

Tegen eind 2018 zullen 600 glasbolsites in België plaats hebben gemaakt voor een ondergronds alternatief. Daarvoor maakte Fost Plus, in ons land verantwoordelijk voor de inzameling en recyclage van huishoudelijk verpakkingsafval, een actieplan op dat aan het Verko-werkingsgebied 9 gesubsidieerde ondergrondse glascontainers toekent. De ondergrondse site op de Flor Hofmanslaan in Lebbeke, ter hoogte van de watertoren is als eerste klaar voor gebruik.

Dirk Abbeloos, voorzitter Verko: “Alle negen gemeenten binnen onze regio bevestigden belangstelling te hebben voor een ondergrondse glascontainer en gingen akkoord met de helft van de financiering. Fost Plus bekostigt de andere helft. Het totale kostenplaatje voor de aankoop en installatie van één ondergrondse duocontainer bedraagt zonder btw iets meer dan zevenduizend euro.”

De flinke investering die Fost Plus en de gemeenten doen, past ook in de strijd tegen minder sluikstort en zwerfvuil waarvan glasbolsites vaak het doelwit zijn. Ann Doran, ondervoorzitter van Verko licht toe: “Uit ervaring blijkt dat sluikstorters minder geneigd zijn om op een fraaie site waar containers ondergronds ingewerkt zijn afval achteloos achter te laten, ook omdat ze zich daar niet meer kunnen verstoppen achter de container.
Ondergrondse sites beperken dus visuele hinder en reduceren ook het klingelend geluid dat ontstaat bij de inzameling van het glas. Bovendien beschikken de ondergrondse alternatieven over kleinere inwerpopeningen die de gebruiksvriendelijkheid bevorderen."

De volgende weken gebeuren werkzaamheden in de andere bij Verko aangesloten gemeenten om ook telkens daar een glasbol te vervangen door een ondergronds exemplaar. De bedoeling is om in de toekomst in samenwerking met Fost Plus nog meer glasbollocaties om te vormen tot sites met meer aandacht voor het design van de container en de trend van ondergrondse afvalinzamelingen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio