Groot feest voor groene oase in de Keistraat

Groot feest voor groene oase in de Keistraat

Groot feest voor groene oase in de Keistraat Foto: RLSD

Laarne - Op zondag 17 juni is het zover: na twee jaar is de metamorfose van de ontmoetingsplek aan de bibliotheek in de Keistraat compleet! En dat wordt gevierd met een feest.

Het speelterrein is nagenoeg onherkenbaar geworden. Waar ooit een grasveld lag met afgeleefde speeltoestellen en een weinig gebruikt basketbalveld, verwelkomt vandaag een groene natuurrijke ontmoetingsplek niet alleen buurtbewoners en bibliotheekbezoekers, maar ook naburige scholen en voorbijgangers. Aan deze metamorfose ging een intensief participatietraject vooraf.

“Meer avontuur, meer verstopplekjes, water, een avonturenparcours en rustige zitplekjes. Die wensen kwamen steeds weer naar voren tijdens de diverse participatiemomenten”, vertelt Julie Decuyper, landschapsarchitect bij Regionaal Landschap Schelde-Durme. Er werd onder meer een ideeënbus geplaatst, leerlingen van de Vrije Basisschool Sint-Macharius en Gemeenteschool De Windwijzer gingen ter inspiratie spelen op enkele prachtige voorbeeldlocaties en er werd een inspraakmoment georganiseerd.

Het gemeentebestuur van Laarne vond in het Regionaal Landschap de geknipte partner om alle wensen te vertalen naar een gedragen ontwerp. Bijkomend stond het Regionaal Landschap in voor de opvolging van de realisatie en zocht het een oplossing voor enkele euvels. Zo was de toegankelijkheid voor wandelaars en fietsers niet optimaal en kampte de nabijgelegen naschoolse kinderopvang ’t Keikopje met wateroverlast. Daar is nu aan verholpen. Overtollig water zal vanaf nu opgevangen worden in een glooiende wadi, die tegelijk voor heel wat speelpret zal zorgen. En door een doorgang te voorzien in de omringende haag, kunnen onder meer schoolkinderen via de trage weg het park op een veilige manier bereiken. Een prachtig betonnen pad fungeert
bovendien als fiets- en wandelverbinding naar het centrum.

“Beleving en natuur kapen hier de hoofdrollen weg”, vertelt Julie Decuyper. “Daar zorgen onder meer 88 speelse boomstammen voor, maar ook wilgenhutten, een zandspeelzone met waterpomp, een touwenparcours, een amfitheater, de wadi, speelheuvels met wilde bloemen, een streekeigen vogelbosje, zitbanken en een
picknicktafel.” 43 leerlingen van de Vrije Basisschool Sint-Macharius hielpen in maart het vogelbosje aan te planten en 15 buurtbewoners kwamen in februari mee wilgentenen vlechten.

En dat is nog niet alles. “Vanuit de bibliotheek is een doorsteek voorzien naar de buitensite”, zegt Pieter-Jan Teirlinck van de gemeente Laarne. “Een dubbele deur geeft iedereen, ook rolstoelgebruikers, toegang tot een leesterras met zicht op het speelterrein. In de bib kunnen mensen met groene vingers bovendien terecht
in de gloednieuwe zadenbib. Hier kan je zelf zaadjes achterlaten om de collectie aan te vullen of zaadjes meenemen voor in je eigen tuin.”

Op zondag 17 juni om 11 uur wordt het terrein officieel geopend, met een feest op uitnodiging. Het grote publiek kan het terrein en al zijn troeven eind augustus ontdekken.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio