FOTO. Samana Oosterzele bezocht Lessen

Samana Oosterzele trok met 40 deelnemers naar Lessines (Lessen) in de provincie Henegouwen. Lessen telt samen met de deelgemeenten Ghoy, Bois-de-Lessines (Lessenbos), Ogy, Papignies (Papegem), Deux-Acren (Twee-Akren), Wannebecq (Wannebeek) en Ollignies (Woelingen) ongeveer 18.500 inwoners. Lessen is befaamd om haar porfiergroeven en heeft als toeristische bezienswaardigheden onder meer het Gasthuis Onze-Lieve-Vrouw met de Roos (Hôpital Notre-Dame à la Rose). Het gebouw deed tot een paar decennia geleden dienst als ziekenhuis en is nu ingericht als museum, dat een mooi beeld geeft van de verschillende genees- en verzorgingswijzen door de eeuwen heen.

De surrealistische kunstschilder René Magritte (1898–1967) werd geboren in Lessen. Andere bekende inwoners: wielrenner Claude Criquielion (1958- 2015), zanger, componist en performer Lou Deprijck (1946), acteur Jean-Claude Drouot (1938) en taalkundige Pierre Groult (1895-1968).

Het gezelschap gebruikte de lunch in het restaurant van Notre Dame à la Rose. Rond 14 uur werden ze in twee groepen opgedeeld voor de rondleiding in het museum van het hospitaal waar twee fantastische gidsen hen ruim anderhalf uur boeiden. Daarna was er even tijd om te genieten op het terras met een drankje. Het stadje Lessen werd verkend met de autocar, begeleid door dezelfde bekwame gids. Om de dag te besluiten werden de deelnemers opgewacht in taverne “’t Hemelrijck “ voor het broodmaaltijd.

Julien De Meyer: "Er was wel een probleempje, de parking van het restaurant was niet te bereiken met de autocar, wegens werken. Maar de uitbaatster zorgde voor de oplossing, zij kwam de minst mobiele mensen met de auto ophalen en later terugbrengen. De andere deelnemers stapten te voet boven. Eind goed, alles goed!"

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio