Oosterzele treedt toe tot samenwerkingsverband Huis van het Kind Zottegem

Oosterzele treedt toe tot samenwerkingsverband Huis van het Kind Zottegem

Marleen Verdonck, schepen voor Kinderopvang en Gezinsbeleid voor Oosterzele en Kurt De Loor, schepen voor Sociale Zaken in Zottegem Foto: gemeente Oosterzele

Oosterzele - De gemeenteraad keurde in zitting van 20 juni de samenwerking met Huis van het Kind in Zottegem goed. Het Huis van het Kind brengt diverse organisaties onder een dak, elk met hun eigen kennis, ervaring en kracht. Het gemeenschappelijk doel is aanstaande ouders, gezinnen met kinderen en jongeren te informeren en te ondersteunen.

Het Huis van het Kind Zottegem is er voor alle kinderen en jongeren van 0 tot 24 jaar en voor iedereen die zorg draagt voor kinderen en jongeren in Lierde, Sint-Lievens-Houtem, Brakel, Zwalm en nu dus ook Oosterzele.

Zo zijn in Zottegem Kind & Gezin, het Zottegems Initiatief Buitenschoolse opvang (ZIBO) Zibokaffee, zibotheek, ruilwinkel Twinkeltje, een infopunt voor ouders, studie- en opvoedingsondersteuning De Katrol en de dienst voor Gezinsopvang gehuisvest. Inwoners van Oosterzele kunnen vanaf nu ook een beroep doen op die dienstverlening.

Huis van het Kind?

Een Huis van het Kind is een lokaal samenwerkingsverband tussen actoren op het vlak van preventieve gezinsondersteuning met het oog op de realisatie van doelstellingen inzake preventieve gezinsondersteuning. Een Huis van het Kind huisvest minimaal de consulten van Kind en Gezin, ondersteunt verder gezinnen op vlak van gezondheidszorg en opvoeding en biedt activiteiten aan die ontmoeting en sociale cohesie bevorderen. Elk Huis van het Kind heeft een uniek werkingsgebied, dat intragemeentelijk, gemeentelijk of intergemeentelijk kan zijn.

Waarom Zottegem?

Zottegem heeft een goed functionerend Huis van het Kind. De afgelopen jaren heeft Zottegem de expertise opgebouwd binnen preventieve gezinsondersteuning. Oosterzele kan dankzij de samenwerking eventueel verder bouwen aan eigen initiatieven met steun van en inspiratie uit Zottegem.

Schepen Marleen Verdonck: “Aangezien Oosterzele ‘te klein’ is, het subsidiebedrag ontoereikend is om een eigen Huis van het Kind op te richten en de Vlaamse overheid verwacht dat er vanaf 2019 in elke gemeente een huis van het Kind is, heeft Oosterzele de keuze gemaakt om aan te sluiten bij Huis van het Kind regio Zottegem. Oosterzele heeft ook al op andere vlakken een aantal samenwerkingsverbanden met steden en gemeenten in Zuid-Oost-Vlaanderen. Daardoor lijkt Zottegem ook op dat vlak een aangewezen partner voor ons. Ook geografisch sluit Oosterzele goed aan bij Zottegem wat maakt dat het Huis van het Kind ook gemakkelijk bereikbaar is."


Open Vld plus is tevreden dat de meerderheid is ingegaan op hun voorstel. Begin maart dit jaar lanceerden OCMW-raadslid Geert Van Grembergen en fractieleider Filip Michiels (Open Vld plus) een voorstel om werk te maken van een Huis van het Kind in Oosterzele. De twee dienden een voorstel in ter bespreking op de gemeenteraad. De gemeenteraad keurde eind mei reeds unaniem het principevoorstel van de liberalen goed. 

Geert Van Grembergen: "“We zijn dan ook tevreden dat de meerderheid ons voorstel snel heeft uitgewerkt. Verschillende naburige gemeenten hadden al deze kaart getrokken. Nu treedt ook Oosterzele dit voorbeeld bij."

Filip Michiels, Fractieleider Open Vld plus: “Een Huis van het Kind zorgt voor een laagdrempelig aanbod aan opvoedingsondersteuning, spel en ontmoeting, preventieve gezinsondersteuning; ook met het oog op de versterking van de onderwijskansen en dit voor aanstaande gezinnen en gezinnen met kinderen. Het zal dus een versterking betekenen voor een goed gezinsbeleid voor álle Oosterzelenaren. Want een kindvriendelijk beleid voeren, dat moet je gewoon doen.”
 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio