Mogelijke storing afvalophaling volgende week

Mogelijk opnieuw staking bij Verko

Wetteren / Wichelen / Laarne - De christelijke en socialistische vakbond roepen op 2 juli om 6.30 uur een algemene personeelsvergadering bij elkaar bij intercommunale Verko. De reden van de vergadering handelt over de vraag om af te wijken van een eerder gesloten akkoord dat tot stand kwam na uren onderhandeling via de bemiddelaar van FOD Waso bij een eerder sociaal conflict.

Vakbonden en directie sloten in dat kader een akkoord op 4 mei 2018 na meer dan 10 uur onderhandelen. Dit akkoord werd tot op heden door alle partijen uitgevoerd. Er werd toen overeengekomen dat een werknemer vanaf dan een functie opneemt in de garage en als chauffeur van de borstelmachine. Nu blijkt dat 85 werknemers  de vakbond hierover willen bevragen. De werknemer in kwestie was aanwezig bij de onderhandeling.

Dirk Abbeloos, voorzitter Verko: “De raad van bestuur houdt zich aan zijn woord en verwacht dat ook van iedereen die een akkoord sluit. Het heeft geen enkele zin om akkoorden te sluiten en er daarna op terug te komen. Verder is het wel heel toevallig dat er een onderhuidse dreiging tot staking komt op het ogenblik dat er een temperatuur van 30° Celsius wordt voorspeld. Dit impliceert heel wat hinder en is een poging om de druk op politici op te voeren. Hierbij zijn niet de mensen met een tuin het slachtoffer, maar wel de sociaal zwakkeren die minder goed behuisd zijn. Zij zullen hun afval 14 dagen moeten laten gisten op hun koer of in een lokaal.

Deze kwestie heeft niets meer met solidariteit te maken. Het gaat hem in mijn ogen absoluut niet om een sociaal conflict. In het verleden hebben we altijd oren gehad voor de terechte klachten van werknemers en vakbonden en we hopen nog lang met hen te kunnen samenwerken. Nu vragen we dat iedereen van zijn woord is en blijft” gaat Abbeloos verder.

Agelopen jaar was er al een stakingsactie n.a.v. klachten over een planner (die werd intussen vervangen), en over de werkdruk, hetgeen stiptheidsacties tot gevolg had. Ook daarvoor werd een oplossing gevonden: via aanwerving en interim werken er nu 12 mensen meer bij Verko, zodat het aantal werknemers van 70 naar 82 ging

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio