Albert en Jeanine zijn al 50 jaar een paar

Albert en Jeanine zijn al 50 jaar een paar

Albert en Jeanine vierden hun gouden huwelijksjubileum in Laarne Foto: WP

Laarne - Albert Van Damme en Jeanine Moerman vierden hun gouden huwelijksjubileum en werden om die reden ontvangen op het gemeentehuis door burgemeester en schepenen.

Albert werd thuis, in de Mellestraat in Laarne, geboren op 1 december 1940. Zijn vader Gust was bloemist. Hij was de vierde van vijf kinderen, hij had nog één broer en drie zusters. Alhoewel de leerplicht in die tijd liep tot 14 jaar, verliet Albert al op 13-jarige leeftijd de schoolbanken om te gaan meehelpen op de bloemisterij thuis. En op 28-jarige leeftijd, na zijn huwelijk, stond er een huis en een bloemisterij klaar om op zelfstandige basis azalea’s te gaan kweken. En dat deed hij tot zijn 67 jaar. Albert was ook een begenadigd veldrijder. Hij won 109 wedstrijden en was tussen 1963 en 1973 zes keer Belgisch Kampioen. Zijn belangrijkste zege was in 1974, toen hij Wereldkampioen veldrijden werd in het Spaanse Vera de Bidasoa. In 1970 en 1971 was hij al tweemaal tweede geweest op het WK.

Jeanine werd ook thuis geboren, op 12 april 1947 in Overmere, als oudste van vijf kinderen. Ze verliet de schoolbanken op haar veertiende en ging werken in het naaiatelier van Svelta in Overmere. Dat deed ze acht jaar lang tot ze trouwde met Albert en meehielp op hun eigen bloemisterij.

Jeanine en Albert leerden mekaar kennen in een dancing op Overmere-Donk. Na een verkering van 11 maanden huwden ze op op 4 juni 1968, de dag van de Jaarmarkt in Laarne. Het was een snikhete dag. Het trouwfeest ging door  in zaal Breughel in Beervelde. Het trouwmenu kon niet klassieker: tomatensoep met balletjes, groentenkrans met twee soorten vlees, en dan de bruidstaart. Ze kregen twee kinderen, Jimmy en Gina, en zijn de fiere grootouders van Bernard, Robbe en Fien.

De dag van vandaag zet Jannine zich vol engagement in voor Samana Laarne, de politiek, en samen met Albert onderhoudt ze hun prachtige bloementuin. Albert houdt, hoe kan het ook anders, van de koers en van jagen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio