Natuurpunt Scheldeland gaat voluit voor uitbreiding van de Serskampse bosgordel

Natuurpunt Scheldeland gaat voluit voor uitbreiding van de Serskampse bosgordel

Finish expeditie Natuurpunt in Mechelen Foto: Natuurpunt Scheldeland

Wetteren / Laarne / Wichelen - Natuurpunt Scheldeland zet zich al tientallen jaren in voor de natuur in de regio. Dat doen ze omdat ze vol verwondering staan voor onze flora en fauna. Ze delen hun passie graag met zoveel mogelijk mensen. Om die bescherming concreet te maken hebben ze deze zomer verschillende activiteiten gepland in de Serskampse bosgordel waarop iedereen van harte welkom is.

Eerst en vooral was er de geslaagde Natuurpunt-actie, waarbij mountainbike-club 2-manybikers een tweedaagse fietstocht van 150 kilometer aflegde van Diksmuide naar Mechelen. Dit om geld in te zamelen voor de uitbreiding van de bosgordel.

“De opbrengst lag boven onze verwachtingen” legt Antoon Blondeel, voorzitter van Natuurpunt Scheldeland uit. “Ons team haalde als eerste de eindmeet. Een resultaat waar we uitermate trots op zijn. We verkochten ook heel wat bio-wijn, organiseerden een geslaagde fiets- en spaghetti namiddag en kregen giften van particulieren en bedrijven. Er was zelfs een chocoladeverkoop in Schellebelle. Wij willen dan ook iedereen uitgebreid bedanken voor deze bijdrage.”

De eerstvolgende activiteit in Serskamp is de vlinderwandeling op zondag 15 juli. Koenraad Bracke, gids van dienst geeft een woordje uitleg: “In het laatste weekend van juli is er het Grote Vlinderweekend van Natuurpunt, waarbij iedereen wordt gevraagd om vlinders te tellen in zijn tuin. Wij geven alvast een voorproefje met deze boeiende wandeling, georganiseerd door onze Insectenwerkgroep Scheldeland. We bezoeken een aantal percelen die beheerd worden door onze afdeling. De uitbreiding van de Serskampse bosgordel zou een positieve invloed kunnen hebben op het vlinderbestand waarbij een uitbreiding kan gebeuren met hoogtes en laagtes in de vegetatie. Voor vlinders is dit een herkenningspunt en uitkijkpost.”

Op zondag 22 juli organiseert Natuurpunt Scheldeland de volgende activiteit: op stap in onze natuur. “Samen met de gemeente Wichelen willen we werk maken van de versterking van de bossen en waardevolle open plekken rond de Serskampse dorpskern. Tijdens deze wandeling leggen we nader uit wat de plannen en dromen zijn” aldus Michaël Crapoen, conservator van de Eetgoedweide.

“Natuurgebieden hebben ook soms hulp nodig om omgevormd te worden tot graslanden met bijvoorbeeld gevlekte orchis en blauwe knoop”, legt Michaël verder uit. “Daarom houden we op zaterdag 18 augustus een zomerwerkdag. Tijdens deze werkdag voeren we enkele werkjes uit in onze natuurgebieden Eetgoedweide en Hazenveldbos zoals maaien, kappen en snoeien. Misschien plaatsen we enkele zitbanken op de wandellus in de nieuwe aanplant op het Hazenveld.”

  • Zondag 15 juli 2018: vlinderwandeling, 14:00 uur, kerk Serskamp
  • Zondag 22 juli: op stap in onze natuur, 14:00 uur, kerk Serkamp
  • Zaterdag 18 augustus: zomerwerkdag, 09:30 uur en/of 13:30 uur, kerk Serskamp

Meer info op www.natuurpunt.be/agenda of facebook.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio