Adriënne en Jozef vierden diamant

Adriënne en Jozef vierden diamant

Adriënne en Jozef vierden diamant Foto: WP

Laarne - Jozef Bracke en Adriënne Praet vierden hun 65-jarig huwelijksjubileum in feestzaal Breughel in Kalken. Het gemeentebestuur kwam hen daar opzoeken om hen te feliciteren en hen een passend geschenk aan te bieden.

Jozef werd geboren op 16 oktober 1932 in de Zomerstraat in Kalken. Hij was de benjamin van het gezin, hij had nog drie zusters. Zijn vader werkte in de houtzagerij Schepens in Beervelde. Moeder had als jong meisje nog in Brussel gewerkt als dienstmeid. Zo leerde ze Frans praten en koken. Later leerde ze ook naaien, wat haar uiteindelijk goed van pas zou komen, want toen Jozef pas anderhalf jaar was stierf zijn vader en moest moeder letterlijk en figuurlijk, de levensnoodzakelijke boterham met haar naaiwerk verdienen.

Op voorspraak van mijnheer pastoor mocht Jozef, tegen de gewoonte in die tijd, toch verder studeren. Hij was immers voorbestemd om priester te worden... De knappe leerling mocht de humaniora volgen in het Sint-Franciscuscollege in Wetteren, in de Latijnse. Er waren daar maar twee leerjaren in het middelbaar, de zesde en de vijfde. En Jozef werd knap tweede in een klas met twee leerlingen... De humaniora werd afgewerkt in het Sint-Lievenscollege, in de Latijn-Griekse (klas van 48 leerlingen). En na de humaniora trok hij naar het Klein Seminarie in Drongen. Die studie heeft hij uiteindelijk niet beeindigd en hij trok naar de Bisschoppelijke Normaalschool in Sint-Niklaas voor het regentaat. Met een onderbreking van twee schooljaren, door legerdienst, werd hij uiteindelijk regent en mocht direct vanaf 1957 les beginnen geven op Sint-Lievens. Tot 1987 doceerde hij er ondermeer Nederlands, Geschiedenis, Aardrijkskunde en Latijn.

Adriënne zag het levenslicht op 29 mei 1932, ook in Kalken, in de Colmanstraat. En ook al als jongste, ze had nog een oudere broer en zus. Een broer die in Kalken ook bekend werd als Minderbroeder bij de Franciscanen en een zus die intrad bij de Clarissen, alom bekend als de ‘Arme Claren’. Een meer dan christelijk gezin dus. Moeder was huisvrouw, en vader boerde wat als bijberoep maar verdiende de kost vooral als chauffeur bij een wijnhandel. Adriënne mocht tot haar 17 jaar beroepsschool volgen in de afdeling Snit en Naad in Zele. Samen met haar zus werd deze opleiding vlug ten gelde gemaakt via een opdracht voor het leger: broeken en vesten stikken. Ze ontwierp ook haar eigen kledij en beschilderde zelf haar stoffen. 

Adriënne en Jozef leerden mekaar kennen toen ze met dezelfde bus naar 'De Dag van het Vlaamse Lied' in Brussel reden. Na een verkering van 4 jaar stapten ze op 10 juli 1958 in het huwelijksbootje. Het was prachtig weer en het grote gezelschap danste onder de bomen in de Colmanstraat, bij Adriënne thuis. Het huwelijksmenu was weelderig Vlaams: tomatenroomsoep met balletjes, huwelijksbootjes, tong op Normandische wijze, kalfsgebraad met groentenkrans, ijsroom, jonge haantjes met abrikozen, gebak, fruit, koffie met pralines en sigaren.

Het jonge paar ging in een huisje in de Zomerstraat wonen, naast de grootmoeder van Jozef. Ze begonnen meteen een eigen huis te bouwen in de Nerenweg, en daar wonen ze nog steeds. Adriënne en Jozef kregen zeven kinderen: Koenraad, Adelheid, Reinout, Hildegard, Roeland, Gudrun en Sieglinde. Ondertussen zijn er 13 kleinkinderen en een achterkleinkind, een tweede is op komst.

Wie Davidsfonds Kalken zegt zegt Jozef Bracke, hij was erbij van bij de stichting, al 61 jaar, en hij is nog steeds secretaris van de afdeling. Ook Adriënne zet zich nog steeds in voor het Davidsfonds, en dat doet ze ook voor Samana, Okra en als vrijwilligster in het woonzorgcentrum in Kalken.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio