André en Elette zijn een gouden paar

André en Elette zijn een gouden paar

André en Elette zijn een gouden paar Foto: WP

Laarne - André Durinck en Elette Engels uit de Zauwerstraat in Kalken vierden hun 50-jarig huwelijksjubileum in kasteel Coninxdonck. Het gemeentebestuur ging hen daar opzoeken om hen te feliciteren en de gelukwensen van het koningspaar te overhandigen.

André werd geboren op 4 juni 1946 in de Zauwerstraat in een landbouwersgezin. Hij had nog één jongere broer. Hij doorliep de lagere school in Kalken, maar hij mocht nog verder studeren. En zo trok hij naar het Sint-Barbaracollege in Wetteren om er nog 5 jaar verder te studeren in afdeling schoenmakerij. Na zijn schoolperiode ging hij in 1963 werken in een schoenenfabriek in Sint-Amandsberg, waar hij een jaar bleef. Daarna trok hij naar de schoenenfabriek Frieda in Schellebelle tot aan zijn legerdienst. Na zijn legerdienst bleef hij nog een maand daar werken om dan te starten bij NV De Schutter als kraanman, bulldozerbestuurder, metser, bekister, kortom een beetje van alles. Zijn  loopbaan beëindigde hij in café Het Parochiehuis in Kalken, achter de toog wel te verstaan...

Elette zag het levenslicht op 5 juli 1947 in Kalken in een kroostrijk gezin met in totaal vijf kinderen, waarvan zij de vierde was. Vader die boerde wat om de kost te verdienen maar werd nogal snel ziek en moeder die was huishoudster om heel dat huishouden te runnen. Zodra Elette oud genoeg was trok zij naar de Kalkense school tot haar 14 jaar om daarna even bij Van Damme (Nezo zout) te gaan werken als inpakster van zout, bloem, tapioca, suiker, … Maar dat was vuil werk vertelt ze, dus al snel verliet ze het bedrijf en begon bij Tissage Van Ham als stopster. Na enige jaren sukkelde Elette even met haar gezondheid waardoor ze thuis even bleef, om zich dan later volledig te smijten als cafébazin van Het Parochiehuis. Was het niet achter de kookpotten om vol-au-vent, stoverij om of het even wat klaar te maken, dan stond ze geregeld op het biljart om plezier te maken met iedereen die er zin in had.

Elette en André leerden mekaar kennen op het zomerfeest van de Harmonie. Kort daarna zagen ze mekaar terug op een huwelijksfeest waarop ze beiden aanwezig waren. Na een verkering van een viertal jaar huwden ze en het feest ging door in de zaal Koninklijke Harmonie met het destijds zeer klassieke trouwmenu van tomatensoep, koninginnenhapje, rosbief-varkensgebraad met groentenkrans en kroketten, en koffie met taart.

Na het huwelijk ging het kersverse huwelijkspaar in de Kleine Molenstraat wonen. Ondertussen waren ze aan het bouwen in de Zauwerstraat, waar ze nu al 47 jaar vertoeven. Uit het huwelijk kwam één dochter: Annick, die zorgde voor twee flinke kleinzonen Jules en Emiel.

André is een fervent bokser geweest, hij bokste in totaal 27 kampen bijeen, tot in Frankrijk, Duitsland en Engeland, maar bouwde ook van fundament tot afwerking mee aan het Chirolokaal in de Kouterstraat, hij was ook steeds paraat om te helpen. 

Elette was wat spaarzamer met hobby’s. Het café openhouden was eigenlijk haar grootste hobby, maar naaien, breien en koken deed ze ook graag. Samen met André ging ze 8 jaar op kamp als kookouder en ze waren beiden heel wat jaren de trekkende krachten voor het mosselsouper.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio