Laarne herdenkt Eerste Wereldoorlog

FOTO. Leerlingen konden ervaren hoe het is om te moeten vluchten voor het oorlogsgeweld

Een 200-tal leerlingen uit de derde graad van de Laarnse en Kalkense scholen konden woensdag ervaren hoe het voelt om alles te moeten achterlaten en te moeten vluchten voor de gruwel van de oorlog, dit tijdens een inleeftocht van 4 kilometer in Kalken. Het educatieproject werd uitgewerkt door de Dienst Vrije Tijd en Jeugd van de gemeente, de Vereniging voor Lokale Geschiedenis van Kalken en Laarne, regisseur Luc Pauwels (van o.a. 'Kerstmagie') en de leraars van de scholen uit de gemeente. Een 40-tal gekostumeerde acteurs en figuranten verleenden vrijwillig hun medewerking. Jeugdverenigingen leenden hun tenten en kookmateriaal uit, lokale handelaars leverden attributen aan en plaatselijke verenigingen droegen hun steentje bij door onder meer de voedselbedeling te voorzien of met ezeltjes de tocht mee te lopen.

De leerlingen, verdeeld in zes groepen, vatten de tocht aan met een rugzakje dat ze thuis gevuld hadden met vijf zaken die ze zeker wilden meenemen op de vlucht, ze waren ook allemaal in het bezit van een oorlogspaspoort. Aan het eind van de tocht kregen de leerlingen in de Mouterij een bonnetje waarmee ze een kommetje soep en een stukje cake uitgereikt kregen. Heel wat meisjes en jongens waren zichtbaar aangedaan, en het was aandoenlijk om te zien dat ze hun karig maaltje spontaan deelden met acteurs en figuranten die niet in het bezit waren van zo'n bon.

Ook in de scholen zelf en in de Melopee Jeugdpoëzieprijs zal aandacht geschonken worden aan 'Den Grooten Oorlog' en de vluchtelingenproblematiek anno 2018. 'Nooit meer oorlog', laat ons hopen!

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio