11 november herdenking in Gijzenzele

11 november herdenking in Gijzenzele

11 november herdenking in Oosterzele Foto: Het Gijzels Genootschap

Oosterzele - Heemkundige kring Het Gijzels Genootschap is in samenwerking met de gemeente Oosterzele bijzonder actief tijdens de novemberdagen naar aanleiding van het einde van WO1 en de crash van Lt James Reid op 04 november 1918 vlak naast de St Bavokerk in Gijzenzele.

De tentoonstelling in de Sint-Bavokerk in Gijzenzele is nog open tot 11 november en op zondagen 18 en 25 november telkens van 10.00 - 12.00 en van 13.30 - 17.00u. 

Naar aanleiding van de tentoonstelling werd een 7 km lange wandeling “ Van Dogfight tot Zeppelin en terug” uitgestippeld met steun van de erfgoedcel Viersprong. De start begint aan het graf van Lt James Reid, vooraan de kerk en heeft een keerpunt aan het vliegveld van Gontrode tijdens WO1. In een brochure (te verkrijgen in de St Bavokerk) worden gebeurtenissen tijdens WO1 langs het parcours aangehaald.

Over de activiteiten op 11 november
- 16u : planten Vredesboom hoek Kerkstraat- Kraaienvelstraat
- 16u30 : aan de kerk onthulling herdenkingsplaat RAF piloot James Reid , na crash naast de kerk gesneuveld op 4 november 1918
- 17u : vuur – en lichtherdenking ter ere van Lt James Reid . Op verschillende plaatsen rond de kerk zal de levensloop van deze piloot onder begeleiding van een doedelzakspeler toegelicht worden. Uiteindelijk wordt op de plaats waar hij gesneuveld is na heftige luchtgevechten ten zuid oosten van Gent  de crash van zijn gevechtstoestel Sopwith Camel met licht en vuur geensceneerd.

Uitgave boek
“4 november 1918 - Ambras boven Gijzenzele”. Over de crash van Lt James Reid, zijn herkomst, opleiding, eenheid en luchtgevechten. Te verkrijgen tijdens openingsuren tentoonstelling. De inkom is gratis.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio