Bijzondere hommage aan slachtoffers beide wereldoorlogen

Wapenstilstand 2018 Wichelen Foto: Ivan Van de Wiele

Wichelen - Na de burgerlijke plechtigheden in Wichelen en Schellebelle ging zondag onder klokkengelui om 11.00 uur E.H. Luc Engels voor in de H. Mis voor het Eeuwfeest van Wapenstilstand. De Sint-Denijskerk zat afgeladen vol. Defensie was vertegenwoordigd door Adjudant Kris Kesteloot.

De viering werd opgeluisterd door een meesterlijk samenspel tussen orkestband Da Capo, het Gregoriuskoor en Scottish Piper & Drums Alvyn en Richard. Op 8 schermen werden gelijktijdig de foto met leeftijd en jaar van overlijden van alle militaire en burgerslachtoffers van de gemeente geprojecteerd, een beklijvend moment. Achterkleinkinderen van Oud-strijders brachten poppy’s naar het altaar.

In zijn homilie benadrukte pastoor Luc Engels dat de oprichting in 1952 van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal de staatsleiders aangezet heeft tot samenwerking in plaats tot elkaar te bestrijden, het uiteindelijk succes voor de vrede die er op vandaag nog heerst op ons continent.  

Na de misviering lazen kinderen van basisschool De Rozelaar tekstjes voor met hun mening over vrede in onze maatschappij. Burgemeester Taylor gaf in zijn toespraak vanwege het gemeentebestuur een boodschap mee van hoop. Het jeugdtrommelkorps van de brandweer bracht een gesmaakt optreden.

Op de plaats waar vier in de Groote Oorlog gesneuvelde militairen in 1922 herbegraven werden, huldigden familieleden voor elk van hen een grafzerk in waarna duizenden poppyblaadjes neerdwarrelden als ultiem eerbetoon aan allen die geleden hebben in de wereldoorlogen.

De vriendenkring van de Oud-strijdersvereniging verzamelde daarna in ’t Schuurken voor de feestmaaltijd. Ze werden er ook nog verwend door oorlogsliedjes gebracht door Femma. Piper Alvyn haalde er tevens ook nog eens het beste uit zijn instrument.       

Wichelen maakt zich nu op voor de herdenking in 2020 van 75 jaar einde van de Tweede Wereldoorlog. 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio