Bijenhotels bewijzen hun nut

Bijenhotel in Wetteren Foto: RTSD

Wetteren / Wichelen / Laarne / Oosterzele - Heel wat gemeenten in onze regio installeren bijenhotels op hun grondgebied. In Oosterzele hebben de bijtjes zelfs een eigen gemeentehuis. Ook in heel wat tuinen zie je tegenwoordig bijenhotels opduiken. En die hebben wel degelijk nut want dezer dagen gonst het van bedrijvigheid in en rond deze bouwsels. En bijen zijn broodnodig want een groot deel van onze voeding wordt bestoven door deze zoemende beestjes. Zonder bijen geen appels, peren, kersen, ...

Bijenhotels zijn gemaakt met riet of bamboestengels, dennenappels, houtblokken waarin gaatjes geboord zijn etc... Bij ons worden ze meestel bevolkt door rosse metselbijen. Dat zijn solitaire bijen. Als de mannetjes in het voorjaar tevoorschijn komen, verzamelen ze zich rond de reeds gebruikte nestplaatsen om de vrouwtjes op te wachten. De vrouwtjes paren vervolgens met een mannetje en zetten de eieren vaak af in de nestholte waar ze zelf geboren zijn.

De rosse metselbij legt circa 10 broedcellen per holte. De eitjes worden afgezet in de broedcellen en ieder ei krijgt een voedselvoorraadje voor de uitgekomen larve. Nadat een ei is afgezet schermt het vrouwtje het af door een muurtje te 'metselen' van modder waarna het volgende ei wordt afgezet.

Het ei is ongeveer twee millimeter lang en komt na twee dagen uit. De larve doet zich tegoed aan het voedsel in de nestkamer. Na ongeveer vijf weken is de larve volledig ontwikkeld en spint een cocon waarna de verpoppingplaats vindt. In de cocon verandert de wormachtige larve in een volwassen bij met pootjes en vleugels. De jonge bijen vliegen pas het volgende jaar uit nadat ze zich uit hun schuilplaats hebben geknaagd.

Je kan op een eenvoudige manier zelf zo'n bijenhotel maken. Hoe je dat doet kun je lezen op de website van natuurpunt (klik hier).

Christine maakte in haar tuin een filmje waar de rosse metselbijen nu volop actief zijn. Je kunt het hieronder bekijken.

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio