Zilvermarkt in het Slot van Laarne op 1 mei

Zilvermarkt in het Slot van Laarne op 1 mei

Foto: www.slotvanlaarne.be

Laarne - Gedurende 10 jaar werd de Zilvermarkt ingericht door het Provinciaal Zilvermuseum Kasteel Sterckshof in Deurne. De elfde editie van vorig jaar ging door in de Antwerpse binnenstad, meer bepaald binnen de muren van de nieuwe museumlocatie aan de Suikerrui. Deze nieuwste editie, de vierde in Laarne, van de Zilvermarkt gaat op woensdag 1 mei door op het gelijkvloers van het Slot van Laarne dat binnenin ruimte biedt aan een tiental antiquairs. Het marktgebeuren wordt aangevuld met een kunstboekenverkoop.

De schenkkan op de affiche is een prototype van amper 12 cm hoogte, van een neorenaissance kan. Zij is gemaakt door de beroemde Frédéric-Jules Rudolphi in Parijs ca.1855.

Rudolphi (1808-1872) was een zilversmid uit Kopenhagen die in verschillende Europese steden heeft gewerkt. Hij vestigde zich rond 1835 in Parijs. In 1840 associeerde hij zich met een andere gekende zilversmid-juwelier Charles-Louis Wagner uit Berlijn. Wagner was in die periode ook in Parijs gevestigd. In 1941 nam Rudolphi het atelier van Wagner over.

De kwaliteit van zijn werk wordt algemeen erkend vanaf 1844, tijdens de Expositie in Parijs. Hij presenteerde daar de vaas Ondine naar de modellen Geoffroy-Dechaume, besteld door de graaf de Luynes. Hij nam deel aan verschillende tentoonstellingen, oa Denemarken in 1852, New York in 1853, Dublin & Bordeaux 1854, Parijs 1855...

Hij produceerde ook juwelen en religieuze voorwerpen en liett zich inspireren door de Oude Tijden. Zijn werk onderscheidt zich door een grote variatie aan technieken en materialen oa.email, niello, barokparels, edelstenen. Verschillende werken van hem zijn te zien in de grote musea ter wereld, ao. Musée d’Orsay, Musée des Arts Décoratifs in Parijs.

De vermaarde Europese zilvercollectie D’Allemagne van het Slot is bij die gelegenheid gratis te bezichtigen.

Deze omvat bijna vijfhonderd inventarisnummers en is van een onschatbaar artistiek, cultureel en historisch belang. Ze werd door Claude D’Allemagne, een gedreven privéverzamelaar, in de periode 1955 - 1965 bijeen gebracht. De collectie van D’Allemagne behoort tot één van de grootste zilververzamelingen in België. De collectie bestrijkt het hele Europese continent, van Portugal tot Rusland, van Noorwegen tot Italië. Het leeuwendeel van de voorwerpen is afkomstig uit Frankrijk, België en Nederland. Er is daarbij niet alleen aandacht besteed aan de grote zilvercentra, maar ook kleine productiecentra zijn in de verzameling vertegenwoordigd. Naast de geografische actieradius die de verzameling bestrijkt, vormt ook de chronologische tijdsspanne die omspannen wordt een meerwaarde. Het oudste stuk dateert van ca. 1550, het jongste stuk is in 1931 vervaardigd.

Praktische info:

  • Locatie: Slot van Laarne, Eekhoekstraat 5 – 9270 Laarne
  • Openingsuren: Tussen 10 uur en 17u30
  • Toegangsprijs: 8 euro per persoon (bezoek zilvercollectie inbegrepen)
Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio