Ongewenst of gewenst? Natuurpunt Oosterzele zet twee bijzondere diersoorten in de kijker

Aziatische hoornaar Foto: RR

Oosterzele - Enkele jaren geleden werd een eerste Aziatische hoornaar gespot in Frankrijk. Ondertussen is het een ware invasie bij onze Franse buren. Ook in Vlaanderen kwamen vorige zomer de eerste meldingen binnen van Aziatische hoornaars. Door de zachte winter, zullen wellicht veel hoornaarkoninginnen de kans hebben gekregen om te overleven. Verwacht wordt dan ook dat ze komende zomer overal bij ons zullen opduiken. Maar wat betekent dat voor onze eigen solitaire bijen en onze honingbijen? En kunnen we iets doen om de invasie van deze exoot onder controle te houden?

Natuurpunt Oosterzele nodigde daarom op 31 mei (week van de bij) Karel Schoonvaere uit voor een voordracht. Karel doctoreert aan UGent en is verbonden aan Honeybeevalley. Hij bestudeert de Aziatische Hoornaar en komt graag het verhaal van dit bijzondere insect uit de doeken doen. Praktisch: Vrijdag 31 mei 2019 om 20u in het GC IJzeren Hekken (Rooberg 38 in Landskouter). Deelname: gratis voor leden; 2 euro voor niet-leden

Op zaterdag 1 juni nodigen Balegro (vroeger de Balegemse steengroeve), Natuurpunt Oosterzele en de gemeente Oosterzele u dan weer uit uit om kennis te maken met dit lokale bedrijf en zijn bijzondere bewoners. Alles wat je ooit wilde weten over de ontginning van funderingszand en natuursteen en over grondverwerking zal die dag uitvoerig worden toegelicht door de site-verantwoordelijke Hendrik Vergote. Aansluitend begeleidt Natuurpunt Oosterzele u tot bij de nesten van de kolonie Oeverzwaluwen waar vrijwilligers van de werkgroep Soortenbescherming een boekje zullen opendoen over deze zeer bijzondere soort die maar op enkele plaatsen in Vlaanderen meer voorkomt.

Met de steun van Minaraad Oosterzele wordt die dag ook een infobord geplaatst over het belang van bescherming van deze bedreigde vogelsoort. Deelname is gratis. Afspraak om 15 u aan de ingang van Balegro BVBA (Berg 24a in Balegem).

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio