Fotoboek 'Het zijn er van den Anker' wordt voorgesteld tijdens tentoonstelling

Fotoboek 'Het zijn er van den Anker' wordt voorgesteld tijdens tentoonstelling

Foto: RR

Oosterzele - Na maanden intensief werk door een achtkoppige ploeg, kunnen de Ankervrienden komend weekend een orgelpunt zetten achter hun heemkundig project ‘Het zijn er van den Anker’. 'De Anker' is een landelijke wijk met 1.200 inwoners en kwam nooit eerder uitvoerig in beeld.

Behalve een summiere vermelding in het boek ‘Oosterzele 1950/2000 een tijdsbeeld’ (uitgave van het Gemeentebestuur), werd nooit niets op papier vereeuwigd. Daar moest dringend iets aan gedaan worden, dachten Lut en Monique, twee oud-leerlingen van de lagere meisjesschool op de Anker (tot 1964). Algauw vonden ze nog zes enthousiaste inwoners om samen een heemkundig project over de Ankerwijk op te zetten.

Een eerste luik is de realisatie van een lijvig foto- en leesboek van de Anker tussen WOII en 2000. Het tweede luik komt er nu aan en bestaat uit een tentoonstelling in de Ankerkerk (aan de eredienst onttrokken) met ruim 300 foto’s van mensen, huizen, feesten, kerk en school… Daarnaast wordt in een apart zaaltje een videomontage getoond en getuigenissen van de oudste inwoners over de oorlog en het leven in de wijk.

Een groot deel van de expo is voorbehouden voor lokale kunstenaars en ambachtslui waarop zij hun werken, in ongeveer 10 verschillende artistieke disciplines, kunnen tonen aan de bezoekers.

Dat dit project kon rekenen op subsidies van de Gemeentelijke Cultuurraad én van Erfgoed Viersprong was een opsteker én gaf de nodige motivatie om het project tot een goed einde te brengen. De Ankervrienden danken beide instanties daarvoor. Ook de vele (vooral oudere) mensen van Den Anker, die foto’s en materiaal hebben aangeleverd, verdienen een gemeende dank.

De expo is te bezichtigen op zaterdag 8 september,  zaterdag 14 september en zondag 15 september 2019, telkens van 14u00 tot 18u00, in De Ankerkerk – Bavegemstraat 12 in Oosterzele. Het fotoboek kan ter plaatse aangekocht worden. Voorintekenaars kunnen hun boek ook afhalen tijdens de openingsuren. De expo is gratis toegankelijk.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio