Stemmen tot vrijdagavond 28 september om 20 uur

Bepaal mee wie de veggie Nobelprei(s) wint

Bepaal mee wie de veggie Nobelprei(s) wint

Bepaal mee wie de veggie Nobelprei(s) wint Foto: EVA Oosterzele

Oosterzele - EVA Oosterzele reikt jaarlijks de Nobelprei uit aan aan een Oosterzelenaar of Oosterzeelse organisatie die het voorbije jaar een opmerkelijke veggie bijdrage leverde tot een meer plantaardige, gezonde, milieu- en diervriendelijke samenleving. In 2017 werd Cathy Goyvaerts van Wonderworld de laureate en in 2018 sleepten de Scouts St. Kristoffel uit Scheldewindeke de felbegeerde prijs in de wacht omdat ze veggie kookworkshops voor welpen en wolven organiseerden, een Donderdag Veggiedag op kamp hielden en steeds een volwaardig veggie alternatief voorzien bij elke maaltijd of barbecue. De veggie hamvraag is echter: wie wordt de winnaar in 2019?

Uit de longlist koos de jury van EVA Oosterzele dit jaar een aantal verrassende genomineerden. De bibliotheek van Oosterzele kan naar de prei(s) dingen omdat hun mooie collectie veggie en vegan kookboeken gestaag groeit, ze boeiende lezingen organiseren over plantaardige voeding, dierenrechten en klimaatgerelateerde items en ze leuke, informatieve veggie kinderverhalen aanbieden.

Daarnaast werd ook de Leefschool genomineerd. Deze lagere school in hartje Oosterzele zet de voordelen van plantaardige voeding in de verf door de kaart van Donderdag Veggiedag te trekken: elke donderdag worden enkel veggie maaltijden geserveerd met de boodschap dat dit gezond is voor jezelf én de planeet. Bovendien koos de Leefschool resoluut voor traiteur Agape die momenteel een uitgebreid veggie bijscholingstraject doorloopt.

Ook Vers en Veggie/Fresh&Veggie uit Balegem staat op de schortlist. Al meer dan 15 jaar maakt het Vers en Veggie team lekkere plantaardige gerechten en spreads waarbij ze focussen op een duurzame bereidingswijze. Niet enkel de groenten, maar ook de kruiden komen bijvoorbeeld van de lokale bio-boer. Dit jaar breiden ze hun assortiment van plantaardige burgers uit en lanceren ze een nieuw soort vegan beleg. Dringend tijd dus om deze veggie pionier te nomineren.

Net zoals vorig jaar kan het publiek mee bepalen wie op 29 september om 10.30u in het Erfgoedhuis te Moortsele de Nobelprei in ontvangst mag nemen. Je kan stemmen tot vrijdagavond 28 september om 20u00.u gratispoll.be/poll/san43w/.

Nieuw dit jaar is dat je na de uitreiking van de Nobelprei kan genieten van een heerlijk plantaardig etentje (hoofd- en nagerecht) door kok-aan-huis, Tine Tomme van de Avalonhoeve. Voor het etentje dien je wel apart in te schrijven vóór 23 september door te mailen naar oosterzele@evavzw.be.

De uitreiking van de Nobelprei met feestelijke receptie is gratis. Veggie etentje: 26 euro voor volwassenen (EVA-leden 2 euro korting pp), kinderen van 6 tot 12 jaar 13 euro (EVA-leden 2 euro korting pp), gratis tot 5 jaar.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio