Verhoogde aandacht voor zwerfvuil en sluikstort tijdens Handhavingsweek

Wetteren / Wichelen / Laarne - Deze week gaan handhavers in de regio Dendermonde-Wetteren extra op pad om zwerfvuil en sluikstort te beboeten en overtreders aan te spreken op hun gedrag. De actie krijgt de steun van vrijwilligers die zich in hun vrije tijd engageren om afval op te ruimen.

Zwerfvuil en sluikstort kost de overheid handenvol geld en heeft bovendien een grote impact op het milieu, want achtergelaten afval is zeer schadelijk voor de fauna en flora. Bovendien kunnen materialen die bij zwerfvuil en sluikstort terecht komen niet meer worden gerecycleerd. Om extra aandacht te vragen voor deze problematiek organiseert Mooimakers al voor de derde keer een nationale Handhavingsweek. Van 30 september tot 6 oktober 2019 zullen ook in de regio Dendermonde-Wetteren handhavers en vrijwilligers verscherpte controles organiseren om overtreders aan te spreken en te sanctioneren, maar ook om positief gedrag van inwoners te waarderen.

Overtreders aanspreken

Omdat mensen aanspreken op wangedrag niet evident is, organiseerde Verko naar aanloop van deze Handhavingsweek een interactieve sessie voor politiemedewerkers en de vele vrijwilligers die regelmatig zwerfvuil inzamelen om overtreders op een professionele manier te leren aanspreken. Die kennis brengen ze deze week in de praktijk. De gemeente Laarne organiseert de hele week zwerfvuilacties waaraan jong en oud kunnen deelnemen. In Wetteren voeren wijkagenten zowel ’s avonds als overdag extra controles uit.

Beloning voor goede sorteerders

De strijd tegen zwerfvuil en sluikstort blijft hoog op de agenda staan van Verko, want dagelijks maakt de Handhavingscel de glasbollocaties proper en verwijdert ze sluikstort op vraag van de gemeenten. Tijdens de Handhavingsweek zullen medewerkers van de Handhavingscel aan de glasbollen kleine beloningen uitdelen aan inwoners die glazen flessen en bokalen correct sorteren en geen afval achterlaten aan de containers.

Sinds dit voorjaar beschikt Verko over 10 mobiele camera’s die ook inzetbaar zijn op glasbolsites, omdat al gebleken is dat de sites een makkelijk doelwit zijn voor sluikstorters.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio