Herbeleef het Passiespel van Moortsele op vrijdag 13 december

Herbeleef het Passiespel van Moortsele op vrijdag 13 december

Herbeleef het Passiespel van Moortsele op vrijdag 13 december Foto: Gemeente Oosterzele

Oosterzele - In 2007, na 33 edities vond de laatste opvoering van het Passiespel van Moortsele plaats. Twaalf jaar later komen de Moortselenaars nog eens samen om herinneringen aan het passiespel op te halen.

Met meer dan 350 waren ze, de vrijwilligers die op een of andere manier betrokken waren bij het passiespel van Moortsele. Van ver buiten de grenzen van Oosterzele kwamen de mensen om dit totaalspektakel dat plaatsvond op 6 podia in Moortsele-dorp te bekijken.

Vier jaar geleden startte een groep van 5 vrijwilligers in opdracht van Erfgoed Viersprong met de inventarisatie van het religieus erfgoed van de Sint-Amanduskerk in Moortsele. Op zolder bevonden zich nog een aantal spullen die gelinkt waren aan het passiespel dat 33 jaar lang plaatsvond onder deskundige leiding van pastoor Norbert De Baere. Omdat de verhalen en tradities die gelinkt zijn aan de religieuze objecten minstens even belangrijk zijn om te borgen en te bewaren wilde Erfgoed Viersprong ook dit immaterieel erfgoed in kaart brengen.

Ze vroegen daarom aan kunsthistorica Regina Van Landuyt een 20-tal getuigen die ooit meespeelden in of betrokken waren bij het Passiespel te interviewen. Tijdens die interviews kwam ook heel wat archief-en beeldmateriaal naar boven dat vakkundig geïnventariseerd werd en aan het Rijksarchief van Gent zal geschonken worden.

Een deel van dat beeldmateriaal kan een laatste keer kunnen bekeken worden op vrijdag 13 december om 19u30 in de voormalige repetitiezaal van het passiespel, zaal De Ganck in Moorstele. Een aantal fragmenten uit de interviews zullen er eveneens beluisterd kunnen worden.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio