Politiezone koopt 500 fluohesjes voor Huis van het Kind

Wetteren / Wichelen / Laarne - Politiezone Wetteren-Laarne-Wichelen heeft 500 fluohesjes aangekocht voor het Huis van het Kind. Deze organisatie, die ook in de politiezone werkzaam is, bezorgt alle startende kleuters op school een welkomstpakket met o.a. een fluohesje op maat. "Want fluo is wél cool" zegt de politie.

Het nut van een fluohesje- of vestje (bron VAB):

Bij het dragen van donker gekleurde kleding wordt u pas opgemerkt in de lichten van aankomend verkeer op een afstand van 20 meter. Dit is niet alleen beangstigend, maar ook levensbedreigend! Deze afstand is gemeten bij optimale omstandigheden (weersomstandigheden, maar ook alertheid en optimaal zicht van de bestuurder), bij minder ideale omstandigheden wordt deze afstand alleen maar groter.

Bij droge weersomstandigheden/wegdek heeft een gewone personenwagen die rijdt met een snelheid van 50km/u al 34,90 meter nodig om te stoppen (bij een normale reactiesnelheid van 1 seconde en normale slijtage van de banden).

Dus zelfs in de meest ideale omstandigheden, komt eender welke bestuurder rijdend aan een snelheid van amper 50 km/u, minstens 14,90 meter tekort om tijdig te stoppen.

Maar ook als u licht gekleurde kleding draagt geeft u een bestuurder niet de nodige mogelijkheid uw op te merken en te stoppen. U wordt opgemerkt op een afstand van 50m (opnieuw in dezelfde optimale omstandigheden als bovenstaand voorbeeld). Vanaf een snelheid van 70km/u is ook dit niet voldoende, laat staan als het regent, sneeuwt of mistig is!

Enkel indien u een fluovestje draagt (die voldoen aan de Europese EN471 en EN1150 norm) geeft u bestuurders de kans tijdig te stoppen. Dit dankzij een verhoogde zichtbaarheid van liefst 600 (zeshonderd!!!) procent! Je wordt dankzij de reflecterende strepen van het fluojasje reeds opgemerkt op een afstand van 120 meter!

Met een fluovestje val je zelfs bij wagens rijdend aan hoge snelheid voldoende op voor de bestuurder, zodat zij de kans krijgen om te stoppen en/of je te ontwijken!

Snelheid / Remafstand / Zichtbaarheid kleding:

  • 50 km/u 34,90 m donkere kleding 20 m
  • 70 km/u 56,70 m lichte kleding 50 m
  • 90 km/u 83,05 m fluo kleding 120 m
  • 120 km/u 130,96 m  

Klik hier voor meer info over het Huis van het Kind.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio