OKRA Oosterzele

Voordracht: ‘Mee met de Fe’: over en met het werk van Felix Timmermans

Oswald Maes Foto: Foto één

Oosterzele - Acteur Oswald Maes nestelt zich in de huid van de bekende auteur en loodst u door het land van Pallieter en Marieke, O.L.H. en de koei, boer Wortel en Polleke en het Kindeke Jezus in Vlaanderen. Dit alles, in gezelschap van vele kleurrijke nevenfiguren.

Felix Timmermans werd op 5 juli 1886 geboren te Lier als dertiende kind uit een gezin van veertien kinderen. Zijn vader was kanthandelaar en daardoor tekende hij als kind patronen.

Timmermans was ongeschoold en was in de beginjaren niet goed in spelling en zinsbouw. Hij verliet de school op zijn vijftiende, maar volgde avondschool in de tekenschool.

Vanaf zijn zeventiende begon hij gedichten te schrijven die ook regelmatig werden gepubliceerd in Lier Vooruit. Deze gedichten werden gebundeld en uitgegeven onder de titel Door de dagen. Door een boek van Stijn Streuvels schreef hij enkele naturalistische werken. In 1910 brak hij als schrijver door met het zwartgallige Schemeringen van de dood, dat mee ontstond onder invloed van Raymond de la Haye, een bevriend schilder.

Op 12 oktober 1912 trouwde hij met Marieke Janssens. Dit huwelijk bracht drie dochters voort: Cecilia, ook bekend als Lia (1919), Clara (1922) en Tonet (1926) en een zoon Gommaar (1930). Deze kinderen waren ook actief in de kunstwereld. Ze illustreerden o.a. werken van hun vader en schreven diverse biografieën over hem.

Vlak voor de Eerste Wereldoorlog schreef hij zijn bekendste werk, Pallieter, dat in 1916 werd uitgegeven. Het wordt door velen als zijn meesterwerk gezien. In 1921 werd het in het Duits vertaald en uitgegeven.

Op 8 november 1997 had in Lier de wereldpremière plaats van 'Pallieter' de musical, geschreven door Willy Van Couwenberghe. In 1998 kreeg deze musical de cultuurprijs van de Stad Lier uit handen van toenmalig minister Marleen Vander Poorten.

Felix Timmermans was een activist. Na de Eerste Wereldoorlog vluchtte hij naar Nederland om een veroordeling te ontlopen. Hij keerde begin 1920 ongehinderd terug. In 1922 kreeg hij de Staatsprijs voor Literatuur.In 1936 werd zijn vijftigste verjaardag zowel in Vlaanderen, Nederland als Duitsland met veel aandacht gevierd.

Tijdens de eerste jaren van de Tweede Wereldoorlog was Timmermans redacteur van het Vlaams-nationalistische Volk. In 1942 ontving hij aan de Hamburgse universiteit de Rembrandtprijs. Als Vlaams-nationalist en in Duitsland gekende schrijver was hij een graag geziene figuur bij Duitse officieren tijdens de Duitse bezetting. Na de bevrijding van Lier op 4 september 1944 werd hij verdacht van culturele collaboratie en hij werd bijgevolg onder huisarrest geplaatst. De aanklacht werd zonder gevolg geseponeerd op 22 december 1946.
 

Op 6 augustus 1944 werd Timmermans getroffen door een kransslagadertrombose (hartinfarct). Hij stierf te Lier op 24 januari 1947. In 1997, ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van het overlijden van Felix Timmermans, werd te Lier een bronzen buste onthuld (beeldhouwster A-M. Volders). In 2005 eindigde hij op nr. 166 in de Vlaamse versie van De Grootste Belg, buiten de officiële nominatielijst.

De voordracht gaat door in de Parochiale kring, Dorp 3 te Oosterzele op 13 december om 14u30. Er hoeft niet vooraf ingeschreven te worden. Prijs: leden OKRA 5 euro, niet leden 6 euro.
 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio