'Boon' in cc Nova

'Boon' in cc Nova

Boon in cc Nova te Wetteren Foto: Google

Wetteren - Antje De Boeck kreeg op haar zestiende verjaardag het boek 'Mijn kleine oorlog' van Louis Paul Boon cadeau. Dit is het begin van een rode draad in haar visie op de samenleveing. In zowat iedere eigen productie citeerde Antje uit Boon alsof het van haar was. Later gaf ze gestalte aan Ondina in de theaterproductie 'Kapellekensbaan' en speelde ze Nette in de film 'Daens'. Het idee om Boon te maken is dan gegroeid. Samen met accordeonist Rony Verbiest geeft ze in deze voorstelling de voorliefde van Louis Paul Boon voor de musette en het levenslied op een unieke, doorleefde manier vorm.

Kenmerkend voor Boon (15/03/1912 - 10/05/1979) was zijn volkse aard, hij liep tot zijn zestiende school en moest zijn vader helpen als gevel- en pistoolschilder. Hij kon in zijn vrije tijd nog wat lessen aan de Aalsterse Academie voor Schone Kunsten volgen, maar door geldgebrek was ook dit van korte duur.

 

In 1939 schreef Boon een tekst bij door hem gemaakte linosneden, in facsimile uitgegeven in 1969, onder de titel 'Drie mensen tussen muren'. Het verhaal vormde tevens de basis voor zijn eerste roman De voorstad groeit, die in 1942 met de Leo J. Krynprijs werd bekroond. Boons dubbeltalent zou in zijn gehele carrière als schrijver (vooral) en schilder tot een geweldige productie leiden, met name in de jaren vijftig en zeventig (qua schrijfwerk), en de jaren zestig en zeventig (qua schilder- en beeldhouwwerk).

Aangezien zijn boeken in Vlaanderen slecht ontvangen werden en slecht verkochten, werd zijn meesterwerk De Kapellekensbaan door uitgeverij Manteau geweigerd. Mijn kleine oorlog (1946) was het laatste boek dat Boon bij Manteau publiceerde. In dit boek verwerkte hij zijn oorlogservaringen van de meidagen van 1940. Hij was toen gelegerd bij het Tweede Regiment Carabiniers in Veldwezelt aan het Albertkanaal tijdens de Duitse aanval van de kanaalbruggen en het Fort Eben-Emael. De mobilisatie en de daarop volgende maanden, bleken later vormend voor Boons schrijverschap.
In 1952 verscheen zijn eerste uitgave in Nederland, Twee spoken bij de Arbeiderspers; nieuwe uitgaven volgden elkaar in razend tempo op. De Kapellekensbaan (1953), Reservaat (vijf delen, 1953-1957), Menuet (1955), Zomer te Ter-Muren (het tweede deel van het boek over de Kapellekensbaan, 1956), De bende van Jan de Lichte (1953/1957) en De Paradijsvogel (1958).

'De Kapellekensbaan' en 'Menuet' zijn Boons meest vertaalde romans. De eerstgenoemde verscheen onder andere in het Duits (in drie vertalingen), het Engels, het Noors, het Zweeds, het Pools, het Frans en het Spaans. De laatstgenoemde in onder andere het Zweeds, Hongaars, Portugees, Duits, Deens en Italiaans.

In de jaren zestig werden door Boon nauwelijks nieuwe boeken gepubliceerd. Wel verschenen er meerdere bundels met cursiefjes die hij voor het Gentse dagblad Vooruit schreef, waaronder Dorp in Vlaanderen (1966) en Wat een leven! (1967). Ook heeft hij toen in het panel van een tv-quiz gezeten.

In de jaren zeventig publiceerde Boon enkele historisch georiënteerde romans. In 1971 verscheen Pieter Daens, over het socialisme aan het einde van de 19de eeuw in de stad Aalst. De Zwarte Hand (1976) gaat over de 'anarchisten' die Aalst aan het begin van de twintigste eeuw onveilig maakten en schetst het 'dubbelleven' van een erotisch ontspoorde politieman. Postuum verschenen onder andere Het Geuzenboek (1979) en Eros en de eenzame man (1980) dat Boon op zijn 67ste verjaardag voltooide, iets minder dan twee maanden voor zijn dood.

Zeker na het verschijnen van de Engelse vertaling van De Kapellekensbaan in 1972 werd Boon beschouwd als een ernstige kandidaat voor de Nobelprijs voor literatuur, maar die heeft hij uiteindelijk niet gekregen.

Pieter Daens (1971), een documentaire roman over de sociale strijd van de Aalsterse priester Adolf Daens, werd in 1992 door Stijn Coninx verfilmd onder de titel 'Daens'. Zeven jaar later, in 1999, verscheen een verfilming van Boons roman 'Vergeten straat', onder de gelijknamige titel, geregisseerd door Luc Pien.

In 2005 werd gestart met de uitgave van het 'Verzameld werk'.

In 2008 was er ophef doordat de tentoonstelling van de Fenomenale Feminateek van Boon, een collectie van vrouwelijk naakt, in het FotoMuseum van Antwerpen verboden werd door de provinciale overheid. In april 2008 was de collectie wel aanwezig tijdens de tweede editie van het literair festival "Zogezegd" in Gent op initiatief van de curator Anne Provoost.

Vanaf 4 oktober 2008 liep in het voormalige postsorteercentrum van Berchem (Antwerpen) Daens, de musical, een productie van Studio 100, in navolging van de film van Stijn Coninx.

Vrijdag 4 februari om 20 uur in cc Nova, Molenstraat te Wetteren. Tickets: 12.00 euro (11,00 euro (+55), 10,00 euro (-26)). Reserveren: 09/ 365 20 20 of via www.ccnova.be.

Bron Wikipedia

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio