Petrus De Cooman werd 100 jaar

Petrus De Cooman werd 100 jaar

Petrus De Cooman werd 100 jaar in Wetteren Foto: CE

Wetteren - Petrus De Cooman vierde vandaag in RVT Schelderust zijn honderste verjaardag. Hij werd geboren op 31 maart 1911 in Nieuwenhove, een landelijk dorpje tussen Ninove en Geraardsbergen. Toen Petrus 7 jaar oud was, verhuisde het gezin naar Wetteren, meer bepaald naar de wijk Kwatrecht waar zijn vader boswachter werd in de domeinen van het kasteel Lapatrie.

Petrus ging met de ezelkar de melk halen bij de boeren uit de opmgeving en bracht die naar de melkerij in Gijzenzele. Toen hij 23 was leerde hij daar Anna Rachel De Wilde kennen. 't Was liefde op het eerste gezicht en twee jaar nadien, op 16 mei 1936 huwden Petrus en Anna in Gijzenzele, waar ze bleven wonen. Het paar kreeg vier kinderen.

Petrus werkte een tijd op de scheepswerven De Roose in Melle maar het grootste deel van zijn carrière was hij in dienst bij de Belgische Spoorwegen. Kaarten, stekbollen maar vooral duivenmelken waren zijn hobby's. Hij vertroetelde zijn duiven als waren het zijn kinderen en speelde waarschijnlijk daardoor dan ook de pannen van het dak.

Op 64 jaar ging Petrus verdiend op pensioen, één jaar vroeger dan normaal omdat hij een jaar krijgsgevangen was geweest tijdens WO II. Anna overleed toen ze 90 was en Petrus ging in afwachting van een plaats in het rusthuis inwonen bij zijn dochter Marleen. De moed verloor hij niet, want op 91-jarige leeftijd kreeg hij nog een knieprothese en enkele weken later huppelde hij alweer op de wijk Vantegem rond.

Op 13 februari 2002 nam hij zijn intrek in het woonzorgcentrum Schelderust waar hij goed verzorgd wordt en waar hij geniet van zijn oude dag. Hij is bijzonder trots op zijn 11 kleinkinderen en 17 achterkleinkinderen. Horen doet hij niet zo goed meer maar voor de rest is hij nog in topvorm. Petrus is nu de oudste man van Wetteren en is de eerste resident van Schelderust die honderd werd.

Ook Johan Van Durme, burgemeester van Oosterzele, waar Jozef het grootste deel van zijn leven woonde bracht hem later op de dag een bezoek.

Klik op het pijltje om de slideshow te starten. Klik op de vier pijltjes rechtsonder in het schermpje om de foto's over de volledige breedte van je scherm te bekijken.

 

Foto's Christine Eloot.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio