De 60-jarigen werden ontvangen in het gemeentehuis

De 60-jarigen werden ontvangen in het gemeentehuis

De 60-jarigen werden ontvangen in het gemeentehuiste Wetteren Foto: WP

Wetteren - Op zaterdag 18 juni werden de 60-jarigen uit de gemeente ontvangen op het gemeentehuis. Schepen De Gelder (zelf 60) had haar eigen versie van 'Testament' van Boudewijn De Groot gemaakt en maakte een opsomming wat er zoal gebeurde sinds zij en haar leeftijdsgnoten geboren werden.

Lieve De Gelder:

'1951 ons geboortejaar start met de deelname van een Belgisch bataljon vrijwilligers aan het gewapend conflict in Korea.
Zij komen op 31 januari aan te Fusan nadat ze op 18 december aan boord van de Kamina Antwerpen verlieten.
Op het parkkerkhof ligt Kamiel Braeckman, vader van Josiane, gesneuveld in deze Korea-oorlog.
In de stille oceaan verloopt de eerste test met een waterstofbom ‘ vlekkeloos’, we schrijven 12 mei.
Middelheim wordt het centrum van de beeldhouwkunst en op 17 juli legt de nieuwe koning Boudewijn van België de eed af.
Op 21 november 1951 neemt het Lam Gods opnieuw zijn vertrouwde plaats in in de kapel van de St.Baafskathedraal.
Kinderen van een gouden tijd mogen we onszelf noemen.
In de loop van de geschiedenis is er nooit een decennium geweest waar de levensstandaard zo snel werd opgetrokken als in de
‘ Golden Sixties’.
De explosieve groei van de economie en van de koopkracht veranderde het decor ingrijpender dan een wereldoorlog.
Het middelbaar onderwijs bloeide, athenea en lycea schoten als paddenstoelen uit de grond en iedere stad wilde zijn eigen universiteit.
De jeugd bleef langer jong en er ontstond een nieuwe sociale klasse met haar eigen mentaliteit, kleding, gebruiken en eigen eisen.
Men ging dansen in donkere kelders met de muziek zo luid dat een gesprek nauwelijks mogelijk is.
Het was een ‘Love-Peaceklimaat, vrienden onder elkaar’. FLOWER POWER.
De gegoede bugers hadden een tweede verblijfplaats, aan zee of op het platteland voor het weekend . Frankrijk en Spanje.waren de vakantie bestemmingen
Het leek wel iedere dag Sinterklaas met Tupperware, toasters, wasmachine’s, koelkasten, elektrisch speelgoed, haardrogers, simililederen bankstellen en ieder zijn eigen televisietoestel.
Ook België zorgde voor uitbreiding van het wegennet zodat het voor de toerist kinderspel was om ons land te doorkruisen.
Het toenmalige Kongo wordt onafhankelijk en in de politieke show van de jaren zestig kregen de taalproblemen de hoofdrol en kwam de taalstrijd tot een hoogtepunt.

Terwijl wij onze tiende verjaardag vieren, wordt de Berlijnse muur gebouwd ,is de rus Youri Gagarin de eerste mens in de ruimte en gaat de musical “ West Side Story’ in premiere.

We zijn al twintig als in 1971 wereldkampioen Jean Pierre Monseré verongelukt na een frontale botsing met een geparkeerde wagen.
We nemen afscheid van de serie ‘Wij heren van Zichem’ en in Brussel staken en betogen meer dan 100.000 middenstanders tegen de invoering van de BTW.
De eerste oliecrisissen dienen zich aan.
Jim Morrison sterft in Parijs .
Hij is de vierde van de “Forever 27 club”.
Tussen 1969 en 1971 stierven Jimi Hendrix, gitarist Brian Jones, Janis Joplin
Alle vier stierven zij in verdachte omstandigheden op hun 27ste.
Ondertussen hebben de meesten onder ons een diploma behaald, zich gesetteld en zijn de wilde haren van weleer gekortwiekt.
 

In 1981 start Martens zijn vijfde regering, op 13 mei wordt paus Johannes Paulus zwaargewond bij een aanslag, in juni zetten dijkbreuken het land onder water en in Kairo komt Sadat om bij een aanslag .
We zijn getuige van het ‘sprookjeshuwelijk’ van Charles en Diana.
 

40 jaar vieren we in het jaar dat André Cools wordt vermoord, het verdrag van Maastricht wordt getekend, verdrag dat bepaalt dat de lidstaten een gemeenschappelijke munt krijgen.
Indurain wint de Tour de France en Yves Montand bezwijkt na een hartaanval.

2001 , het eerste jaar van de ‘nillies’ is een beklijvend jaar.

In februari legt Ariel Sharon de eed af als president van Israël, in juli wordt het Kyoto-protocol ondertekend en springt Herman Brood van het dak van het Hilton Hotel in Amsterdam.

In november gaat Sabena failliet en in september verandert niet alleen de skyline van New York maar de aanslag op de Twin Towers is de eerste in een alsmaar langer wordende rij van gebeurtenissen die je kan kaderen in : ‘ de mogelijkheid van de onmogelijkheid’ zoals trendwatcher Herman Conincx dit noemt.

In dit gezegende jaar 2011 worden we zestig.
Ook dit jaar zal opmerkelijk zijn alleen al door de gebeurtenissen van de eerste 6 maanden.

Europa zet zijn vrijwilligers in de bloemetjes .
In januari van dit jaar teisteren overstromingen Rio de Janeiro, de Tunesische president vlucht het land uit na zware onlusten..
De Vlaamse komische serie F.C. De Kampioenen stopt na 21 seizoenen, Japan wordt getroffen door een aardbeving met een tsunami en de grootste kernramp van de geschiedenis als gevolg.
Op 9 april schiet een 24-jarige man wild in het rond in een winkelcentrum in Alphen aan den Rijn, op 29 mei, 30 jaar na het huwelijk van zijn ouders, trouwt prins William met Catherine Middleton.
Paus Benedictus verklaart zijn voorganger Johannes Paulus zalig en op 2 mei wordt Osama Bin Laden gedood door elitetroepen van het Amerikaanse leger.
De wielerwereld is zwaar aangeslagen door het tragische ongeval van Wouter Weylandt in de derde etappe van de Giro.
Jullie, wij vieren vandaag onze zestigste verjaardag.'
 

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio