Jef en Karin, een artistiek koppel uit Wichelen

Jef en Karin, een artistiek koppel uit Wichelen Foto: Jef De Corte

Wichelen - Jef De Corte en Karin Wauters uit Margote in Wichelen kun je gerust een artistiek koppel noemen. Jef maakt verbluffende digitale portretschilderijen van mensen en dieren. Het stokpaardje van Karin is keramiek.

Jef De Corte

Na zijn studies maatschappelijk werker begon Jef begin de jaren '80 met avondonderwijs keramiek en tekenen aan de Academie Voor Beeldende Kunsten in Aalst. Als autodidact bekwaamde hij zichzelf in de airbrushtechniek die hij gebruikte in schilderijen, illustraties, reclamepanelen en custom painting op motoren en wagens. Hij won er verscheidene onderscheidingen mee, o.a. het Zilveren Spuitpistool op de Crazy Car & Motor Show 1991 in Kortrijk. Zijn werk verscheen ik in diverse magazines.

Jef: 'Begin de jaren '90 werkte ik in de illustratiestudio Trias Creative Team in Antwerpen, waar ik hoofdzakelijk fotoretouche en hyperrealistische airbrush-illustraties deed voor de reclame- en verpakkingsindustrie. Daarnaast werkte ik ook thuis als freelancer. In 1996 heb ik de studio verlaten en ben ik volledig freelance beginnen werken, ondermeer voor de Consumer Products afdeling van The Walt Disney Company . Ik deed veel illustraties voor de merchandising van films als The Lion King, Pocahontas, The Hunchback of Notre Dame, Hercules, Mulan,...

Intussen begon ook stilaan de digitale illustratie furore te maken. In het begin waren de programma's en computers niet goed genoeg om de kwaliteit van met de hand gemaakte illustraties te evenaren. In de loop der jaren is dit echter geëvolueerd naar een punt waarbij met de computer veel meer mogelijk is dan met traditionele technieken. Geleidelijk is mijn werk dan ook meer en meer geëvolueerd naar bijna 100% digitaal artwork.
 

Zeker voor commerciële doeleinden heeft dit vele voordelen: aanpassingen zijn gemakkelijker aan te brengen, wanneer het artwork klaar is kan je het binnen een paar minuten naar de andere kant van de wereld sturen. Zelfs mijn potloodschetsen maak ik tegenwoordig meer en meer op de computer, al vind ik steeds nog veel plezier in het traditionele modeltekenen dat ik nog steeds heel regelmatig doe in de academie van Aalst.

Terwijl ik vroeger regelmatig realistische portretten in airbrush schilderde doe ik het nu volledig digitaal. De werken die ik maak baseer ik op referentiefoto's maar ze zijn volledig van nul opgebouwd. Het zijn geen geretoucheerde foto's of gemanipuleerde foto's. Ik probeer in mijn werk ook iets extra toe te voegen van sfeer en karakter. Tegenwoordig is het mogelijk hele grote UV-bestendige prints in foto kwaliteit te laten maken en deze af te drukken op diverse media zoals plexi, canvas, forex,...

Een voordeel van een digitaal schilderij is dat het mogelijk is meerdere exemplaren te maken zodat de kosten van het schilderen gedeeld kunnen worden onder verschillende mensen. Daarnaast kan het ook kant en klaar gebruikt worden in diverse gedrukte en online media, zonder extra scan- of fotostudio kosten. Dat maakt het ook interessant voor bedrijven die dit kunnen gebruiken als incentive, relatiegeschenk of een promotie.

Een ander voordeel is dat er in geval van verlies of beschadiging ook steeds een digitale back-up blijft bestaan, die toelaat gewoon een nieuwe print te maken. Omdat ik erg veel aandacht besteed aan detail en textuur neemt het schilderen van een menselijk portret al gauw tussen de 20 en 30 uur in beslag. Ik volg geen rechtlijnig procédé, elk schilderij is een nieuw avontuur en experiment wat het voor mij ook erg boeiend maakt.
 

Tijdens de Dag Van De Ambachten zal ik trachten een aantal verschillende stadia van dit werk te demonstreren. Digitale kunst zal nooit het traditionele schilderij vervangen en dat hoeft ook niet. Beide kunnen zeker naast elkaar bestaan. In onze meer en meer digitaal wordende wereld verdient het volgens mij toch steeds meer een plaats in het domein van de kunst en hoop daar een pioniersrol te kunnen in spelen.
 

Ik doe nog steeds Disney illustraties, eigen character design, realistische illustraties, logo ontwerpen, fotoretouches,... en werk ook regelmatig voor Studio 100. Vorig jaar gaf ik een cursus digitale illustratie aan Studio 100 tekenaars en werkte ik mee aan de digitale achtergronden voor de 3D projectie van de K3 Musical 'Alice in Wonderland'. Ook de grote Piet Piraat achtergronden in Plopsaland Indoor in Hasselt zijn door mij digitaal geschilderd.'
 

Naast zijn beeldend werk componeert Jef tijdens zijn vrije tijd ook nog muziek, die volledig gratis te beluisteren is via zijn website www.aeronaut.be/.
 

Karin Wauters

Karin Wauters studeerde kunsthumaniora keramiek aan de Stedelijke Academie voor Beeldende Kunsten in Aalst en ging later in de leer bij de toen in Brussel verblijvende Italiaanse keramist Mirko Orlandini (winnaar van de prestigieuze prijs van Faenza).
 

Zij maakt zowel gebruiksvoorwerpen (kommen, vazen, serviezen, lampen...) als kunstvoorwerpen (o.a. Braille-vazen). Ze houdt van strakke, eenvoudige en moderne vormen die passen in elk interieur. De combinatie van modern design en het organische van met de hand gemaakte keramiek geeft haar werk een uniek cachet. Naast haar werkruimte met een prachtig zicht op De Schelde en het natuurgebied heeft ze een permanente tentoonstellingsruimte waar je haar werk kan bekijken en kopen.

Karin gebruikt het braille alfabet voor blinden om woorden en zinnen te vormen in haar werken door gaten te maken die overeenkomen met braille letters. Deze worden doorboord met staafjes in keramiek, glas of staal en soms worden op deze manier ook verschillende objecten met elkaar verbonden. Ze gebruikt hierbij krachtige woorden die passen bij de strakke vormen zoals 'Hoop', 'U', 'Water', 'Nee', 'Maan',...
 

Aan deze werken is ook een interessante anekdote verbonden. Ten tijde van de aanval op de Twin Towers was Karin net twee hoge cilindervormige vazen aan het maken. Na de aanvallen vormde ze het woord 'Schreeuw' in de vazen. Na het bakken bleken de twee vazen volledig te zijn ingestort in de oven... Een frappant toeval...
 

Sinds kort experimenteert zij ook met originele juwelen in porselein. Bezoekers tijdens de Dag Van De Ambachten zullen kunnen deelnemen aan een wedstrijd om een werk in keramiek te winnen.

Jef en Karin stellen hun ateliers in Margote 17 te Wichelen open voor het publiek tijdens de Dag Van De Ambachten op zondag 5 februari tussen 11 en 18 uur. U wordt er ontvangen met een hapje en een drankje.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio