Aangeraakt/Touché

Aangeraakt/Touché

AangeraaktTouché. Archiefwerk Johan Tahon Foto: Foto Johan Tahon

Wetteren - In de leegstaande kousenfabriek Cordonnier te Wetteren opent op 21 april de tentoonstelling Aangeraakt/Touché. Curator Eric Bracke nodigde vijftien kunstenaars of kunstenaarsduo’s uit om op de gelijkvloerse- en de kelderverdieping van de voormalige breigoedfabriek werk te tonen.

Onder hen zijn internationaal bekende artiesten als Leo Copers, Honoré d’O en Johan Tahon. Samen met Wouter Cox, Peter De Bruyne, Bert Drieghe, Frans Gentils, Tom Jooris, Peter Puype, Lore Rabaut & Frank Depoorter, Ilse Roman, Bruno Vandenberghe, Caroline Van Der Straeten en Nikolaas Eeckhoudt trekken ze een verrassend artistiek spoor door het fabriekspand, met sculpturen, schilderijen, foto’s, projecties, performances en ruimtelijke interventies. Ook het Britse duo van The Caravan Gallery steekt het kanaal over. Zij zullen zich de eerste twee weekends met hun caravan opstellen voor de fabrieksingang en in interactie met de plaatselijke bevolking een werk maken.

Het woord Aangeraakt uit de titel verwijst in eerste instantie naar de versregel uit de Internationale die dichteres Henriëtte Roland Holst in 1900 schreef: 'Begeerte heeft ons aangeraakt'. Daarmee knoopt de tentoonstelling aan bij het verleden van de in 1908 opgerichte fabriek en bij het toenmalige proletarische Wetteren. Vele Wetteraars waren toen nog aan het bekomen van de 'Groote Staking' van 1907 in de textielfabriek van Felix Beernaerts, de eerste krachtmeting tussen patronaat en socialistische vakbonden buiten de grote steden.
 

Maar het woord ‘Aangeraakt’ staat ook centraal in de literatuur van de vroege kerkvorst Augustinus tot Hadewych en latere mystici. In hun streven om hun ontmoeting met de Allerhoogste te beschrijven, grijpen zij terug naar aardse, zinnelijke ervaringen. Ze beschrijven de goddelijke liefde als een overrompelende sensuele, lijfelijke aanraking.
Deze twee associaties van Aangeraakt, enerzijds de streving het concrete, alledaagse te verheffen en te sublimeren en anderzijds de aardse, zinnelijke vertaling van het sublieme, zijn de polen waarbinnen de expositie zich bevindt.

Bij de tentoonstelling verschijnt een gelijknamige publicatie. (80 blz, 10 euro)

Wanneer:
Zaterdag 21/4 t/m 20/5/2012 (rondleidingen na afspraak)
Opening 21/4 - 16 u.: spreker Roland Jooris (ingeleid door Eric Bracke)
Openingsuren expositie: vrijdag 18-21 u., zaterdag en zondag 14-18 u.

Waar:
Voormalige kousenfabriek Cordonnier, Schoolstraat, Wetteren (naast de kunstacademie).
 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio