40 jaar Landelijke Gilden

100 jaar Land- en tuinbouwleven in Laarne-Kalken

100 jaar Land- en tuinbouwleven in Laarne-Kalken Foto: WP

Laarne - De Landelijke Gilden van Laarne en Kalken stelden vrijdagavond in het paviljoen van het kasteel van Laarne het boek '100 jaar Land- en tuinbouwleven in Laarne-Kalken' voor. Een boek dat tot stand kwam in samenwerking met Castellum Laarne. Eregast was Piet Vanthemsche, Nationaal voorzitter van de Boerenbond die een boeiende speech gaf. Ook schepen Marianne Matthys had lovende woorden voor de Landelijke Gilden van de gemeente.

De eerste afdelingen van de Boerenbond, die 100 jaar actief is in Laarne en Kalken, werden opgericht rond 1890. Die tijd was een crisisperiode voor de boerenstand. Er moest gezwoegd worden voor weinig geld. Door de uitvinding van de stoomboot konden grote hoeveelheden graan goedkoop ingekocht worden in Amerika. Omdat heel veel mensen op het Vlaamse platteland leefden van de landbouw was de crisis algemeen. Een massale leegloop van dat platteland naar de stad dreigde.

Begaan met het lot van de vele plattelandbewoners, namen een aantal geestelijken, samen met de boeren, het heft in handen. Door zich te verenigen slaagden ze er niet alleen in om betere aankoopprijzen van de grondstoffen te bedingen, ze zorgden er ook voor dat de politiekers zich het lot van de boeren gingen aantrekken.

De Boerenbond groeide snel en er volgden heel wat initiatieven, zoals het zich indekken tegen onverwachte risico's met het verzekeren en het verschaffen van kredieten. Melkerijen, aankoopafdelingen, veilingen, onderlinge veeverzekeringen en spaar- en kredietkassen rezen als paddestoelen uit de grond.

De crisis van de jaren '30 van de vorige eeuw, en de daaropvolgende Wereldoorlog  veranderden de wereld fundamenteel. Na die oorlog werd er werk gemaakt van 'Nooit meer honger'. Het betekende ook een grondige wijziging van het Vlaamse plattelandsleven. Boeren werden agrarische ondernemers die langzaam maar zeker een minderheid van de bevolking gingen uitmaken.

Jan Hinnekens, voorzitter van de Boerenbond in 1972 besliste om de Landelijke Gilden op te richten, 40 jaar geleden dus. Een uniek model in Europa en naar alle waarschijnlijkheid in de wereld. Landelijke Gilden groepeert vandaag meer dan 69.000 plattelandsbewoners en hun gezinnen, verdeeld over meer dan 900 plaatselijke afdelingen. 

De Landelijke Gilden van Laarne en Kalken organiseren regelmatig evenementen en activiteiten die gericht zijn op ontspanning. Zo waren er in een nabij verleden o.a. de kaarsjestocht n.a.v. het honderdjarig bestaan, het kerstconcert en de uitstap naar het Schlagerfestival in Hasselt. Enkele van de komende activiteiten zijn de jaarlijkse barbecue en optreden van Frans Bauer op 22 juni in zaal Skala en het mosselfestijn en optreden van Jacques Vermeire op 3 november, eveneens in zaal Skala.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio