Beeldenstroom ’12: kunst integreert in natuur

Beeldenstroom ’12: kunst integreert in natuur Foto: Foto gemeente Wetteren

Laarne - Soms verweeft kunst zich wonderwel met haar natuurlijke omgeving. Dat laten de (inter)nationale kunstenaars van Beeldenstroom ’12 overduidelijk zien. Het epicentrum van de driejaarlijkse kunstroute is verplaatst van de Schelde naar de Kalkense Meersen, maar omspant nog steeds de grondgebieden van de organiserende gemeentebesturen: Berlare, Laarne, Wetteren en Wichelen.

De Kalkense Meersen vormen het ideale decor voor een prachtige wandel- of fietstocht. Van 1 juli tot 30 september 2012 wordt dit natuurgebied omgetoverd tot een gratis openluchtkunstpark. Nationale en internationale kunstenaars gaan er aan de slag met wat de natuur hen te bieden heeft en zorgen voor de ecologische kunstroute ‘Beeldenstroom.
Beeldenstroom ’12 verenigt kunst en natuur en toont enkel werk dat of inpikt op thema’s van het buitengebied (hengelen, bijenkwekerij), of bestaat uit levende materialen zoals wilgentenen, knotbomen en gras, of land art is, omdat het alleen maar buiten kan worden opgesteld en allerlei omgevingsfactoren er hun invloed op hebben. Het resultaat is een unieke mix van kunst en natuur.
 

Bio art en levende sculpturen
Om deze ambitie waar te maken gingen Berlare, Laarne, Wetteren en Wichelen in zee met Verbeke Foundation, een private stichting met relevante ervaring en een dito internationaal kunstenaarsnetwerk rond land art en bio art. Een logische stap verder was de aanstelling van Geert Verbeke als curator van het project. Het resultaat is een selectie kwaliteitswerken van vermaarde kunstenaars uit binnen- en buitenland. Sommige werken zijn trouwens levende kunstwerken die ook na Beeldenstroom ’12 blijven bestaan. “Het werk ‘Salicetum’ van Will Beckers bijvoorbeeld aan de Aard. Het is een gigantische levende sculptuur die elk jaar van uitzicht zal veranderen, omdat de takken van de wilgen verder groeien op de geweven takkenstructuur”, zegt curator Geert Verbeke. Ook werken zoals de ultra-efficiënte ‘vierkante bomen van Reinier Lagendijk en ‘Units’ van Jef Faes tonen de perfecte symbiose tussen kunst en natuur. Beeldenstroom telt in totaal ecologische 22 kunstwerken.

Partners met neus in zelfde richting
Tijdelijk of zelfs permanent ingrijpen op een waardevol natuurgebied is niet vanzelfsprekend. Verbeke: 'We mogen en willen de natuurwaarden niet verstoren en bovendien zijn ook de Sigmawerken in volle uitvoering. Daarom hebben we de voorbije twee jaar voortdurend overlegd met Natuurpunt, Waterwegen en Zeekanaal NV en het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB).' Dominiek Decleyre van ANB is vol lof over de integriteit en het respect voor de natuur van de organisatie. Hij erkent ook de meerwaarde van Beeldenstroom ’12 voor het Agentschap: 'Als we nog meer mensen willen warm maken voor de pracht van onze natuur, is samenwerken met andere beleidsdomeinen zoals bijvoorbeeld de kunsten noodzakelijk.'
 

De expertise van al deze partners heeft geleid tot een project met hoge verwachtingen, dat wordt ondersteund door de lokale, provinciale, Vlaamse en Europese overheid.
Het kunsttraject is een fietsroute van 10 kilometer rond de Kalkense Meersen. Startpunt is de Aard in Wichelen, maar vanuit het centrum van de vier gemeenten is een aanlooproute voorzien.

Opening op 30 juni
Op 30 juni wordt de kunstroute Beeldenstroom officieel geopend voor het publiek. Niet zomaar met een traditionele receptie, maar wel met een kunstproject: een performance van de Zwitserse kunstenaar Jean-Daniel Berclaz. Op de ‘meest uitgelezen’ plaats van de Kalkense Meersen organiseert hij een luxueuze receptie. Iedereen is welkom om het ‘Musée Point de Vue’ in te huldigen. Op die manier maakt de kunstenaar duidelijk dat je voor schitterende natuurpracht niet altijd naar het buitenland moet. Er zijn ook gratis rondleidingen voorzien langs de kunstroute.
 

Plaats: Kalkense Meersen (verzamelpunt aan Vaartplein in Kalken).
 

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio