De erfgoedcel Viersprong Land van Rode lanceert een online beeldbank

De erfgoedcel Viersprong Land van Rode lanceert een online beeldbank Foto: Foto Elisa De Puysseleyr

Oosterzele - Oude foto’s, prentkaarten, affiches, filmpjes, dagboeken … zitten vaak verborgen in collecties van verenigingen of liggen gewoon op zolder bij mensen thuis. Beelden en getuigenissen van stoeten en processies, inhuldigingen en kermissen of kiekjes van het leven van alledag zijn zo weinig zichtbaar voor een breed publiek.

De erfgoedcel Viersprong Land van Rode lanceert de Erfgoedbank, een digitale beeldbank waarin het verleden van Melle, Merelbeke, Oosterzele en Sint-Lievens-Houtem opnieuw zichtbaar wordt. Op de website kan je grasduinen in de collectie, zelf een commentaar plaatsen, je favoriete objecten bundelen in een mapje of de thematische E-expo’s bekijken.

De erfgoedcel werkt samen met lokale partners die hun collecties digitaliseren, beschrijven en via de website tonen. Het Gemeentelijk Museum van Melle, het Gijzels genootschap van de kerkuil, erfgoedliefhebber Eddy Van Cauwenberge en privéverzamelaars Ignace Van der Kelen, Eric Van den Driessche en Marie-Jeanne Pede uit Sint-Lievens-Houtem werken hier intens aan mee. Je vindt materiaal uit het Land van Rode dat minstens 25 jaar oud is. De partners selecteren zelf hun materiaal: omdat het onderwerp van bv. een foto hen boeit, omdat het gaat om heel oud materiaal, omdat het hun collectie representeert of omdat ze het interessant vinden om te delen met anderen. Het hoofddoel blijft om het cultureel erfgoed toegankelijker te maken voor iedereen.

De erfgoedcel hoopt nog meer mensen te betrekken bij dit verhaal. De Erfgoedbank is immers het ideale middel om een grotere zichtbaarheid te geven aan de rijke collecties die verenigingen of privépersonen bezitten en om het cultureel erfgoed dichter bij de mensen te brengen.

Iedereen kan de erfgoedbank vullen. De erfgoedcel heeft scanners in huis om materiaal te digitaliseren en helpt je op weg. Heb je oude foto’s, prentkaarten, archiefstukken, filmpjes … die de moeite waard zijn? Beleg ze tijdloos op www.erfgoedbanklandvanrode.be! Een investering in het verleden om het cultureel erfgoed te bewaren voor de toekomst.

De erfgoedbankautomaat brengt de erfgoedbank tot bij jou! De mobiele tentoonstellingskast zal rondreizen in het Land van Rode en halt houden in bibliotheken, culturele centra en op andere evenementen. In de erfgoedbankautomaat zit een touchscreen waarop je kan surfen op de website. Zo kan je altijd en overal het cultureel erfgoed van de regio consulteren.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio