Roel Richelieu Van Londersele wint vierde Melopee-Poëzieprijs

Roel Richelieu Van Londersele wint vierde Melopee-Poëzieprijs Foto: WP

Laarne - Naar goede gewoonte kwamen de genodigden voor de vierde editie van de Melopee-Poëzieprijs zondagavond samen in het paviljoen van het slot van Laarne voor een academische zitting waarin de laureaat bekend werd gemaakt. Dit jaar ging de prijs naar Roel Richelieu Van Londersele, die, volgens de jury, met 'Alzheimer' het meest beklijvende gedicht van 2011 schreef. De gemeente schenkt een geldprijs van 2500 euro aan de winnaar.

Professor doctor Frans-Jos Verdoodt, voorzitter van de jury, had tijdens de academische zitting de eer de nieuwe laureaat bekend te maken. Het winnende gedicht haalde het van twintig andere gedichten die werden opgenomen in een shortlist. Na een objectieve beoordeling via een individueel puntensysteem kwam Alzheimer als winnaar uit de bus.

De academische zitting werd geopend met het Melopee-lied. Componist Herman Elegast zorgde voor de uitvoering. De presentatie lag in de bekwame handen van Frank De Vos. De prijsuitreiking werd opgeluisterd door een jong muzikaal talent, pianiste Saskia Van Herzeele. Saskia studeert aan het conservatorium van Brussel in de klas van Daniel Blumenthal. Zij bracht vier licht klassieke werken.

Roel Richelieu Van Londersele werd zestig jaar geleden geboren in Ninove. Hij studeerde Germaanse filologie in Gent. Daar gaf hij het literaire tijdschrift Koebel uit, waarin zijn belangrijkste tijdgenoten debuteerden. In 2003 werd hij benoemd tot eerste Gentse stadsdichter. Zijn werk werd opgenomen in talrijke bloemlezingen en hij ontving diverse literaire prijzen zoals de premies van de Poëziedagen te Deurle en van de provincie Oost-Vlaanderen. Verder won hij ook de prijs van de Vlaamse Club Brussel, de Prijs voor Literatuur van de Stad Gent en de Louis Paul Boonprijs. Zijn gedicht 'Toen ik klein was en onder tafel woonde' werd opgenomen in de Gentse poëzieroute in een brons van beeldhouwer MaRf. Andere gedichten werden opgenomen in de poëzieroutes van Oudenburg, Geraardsbergen en Oostende. Het winnende gedicht Alzheimer werd gepubliceerd in Het Liegend Konijn 1.

Met de vierde jaargang van de poëzieprijs Melopee toont Laarne dat het inspanningen blijft doen om de kunstenaar bij het grotere publiek te brengen. Deze continuïteit vormt een belangrijke stap in de groei van de poëzieprijs. Door zowel de dichters, de tijdschriften en de bevolking uit te blijven dagen, kunnen nieuwe en waardevolle relaties en contacten ontstaan. Daarom wil Laarne ook in de toekomst blijven investeren in Melopee.

Naar aanleiding van de prijsuitreiking is een bloemlezing uitgegeven met de 21 geselecteerde gedichten. De bundel is verkrijgbaar bij de dienst Vrije Tijd & Jeugd in Laarne en bij het Poëziecentrum, Vrijdagmarkt 36, 9000 Gent. De bundel kost 10 euro.

Het winnende gedicht;

Alzheimer - Roel Richelieu Van Londersele

er ligt niets in de zeef van de dag

geen spijker, geen hand, geen boek

hij loopt langs de rand van zijn terugkeer

op zoek naar geleefd en geliefd

 

en niets nadert, het gras weigert,

zand rukt op, bomen groeien uit elkaar,

de wilgen staan niet bij de beken

 

hij, de roeier, verlangt naar water:

stroomopwaarts ligt de stad van zijn geheugen

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio